L'expresident català, José Montilla, i el president de Castella-la-Manxa, José Maria Barreda (Foto: EFE)
L'expresident Montilla ha anat a la reunió del carrer Ferraz aquest dissabte. (Foto: EFE)
Madrid

L'expresident José Montilla defensa "retocs de sentit comú" a l'estat autonòmic

L'expresident català José Montilla defensa canvis de "sentit comú" al model autonòmic per tal de perfeccionar-lo i ha acusat el PP d'atiar ara aquest debat "perquè les enquestes els diuen que han de parlar d'això". Montilla ha fet aquestes declaracions després de la reunió que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut aquest dissabte a Madrid amb els seus barons per tancar files i demanar-los suport per a les reformes en marxa.

Actualitzat
El debat sobre el model autonòmic continua ben viu. Aquest dissabte s'hi ha referit l'expresident de la Generalitat, José Montilla, que ha defensat introduir "retocs" per perfeccionar aquest model. Montilla ha afegit que aquests petits canvis que s'han de fer són "de sentit comú" i en cap cas, ha dit, amb els plantejaments que estan posant sobre la taula els populars.

L'expresident català ha acusat el partit de Mariano Rajoy d'"hipocresia" per plantejar que l'estat autonòmic no és sostenible quan els populars governen la comunitat i l'Ajuntament més endeutats d'Espanya, el País Valencià i la ciutat de Madrid, respectivament. El dirigent socialista ha dit, a més a més, que els populars estan interessats a mantenir viu aquest debat "perquè les enquestes els diuen que han de parlar d'això". Just unes hores abans l'expresident espanyol José Maria Aznar acusava Zapatero de portar l'estat de les autonomies a l'abisme per l'Estatut.

Zapatero demana suport a les reformes en marxa

El president català ha fet aquestes declaracions al final de la reunió que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut aquest dissabte amb els seus barons per tal de tancar files de cara a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques del maig i per demanar-los suport per a les reformes en marxa. La trobada ha tingut lloc aquest dissabte a la seu madrilenya del PSOE del carrer Ferraz, i el president espanyol ha obtingut el que volia, el suport dels pesos pesants del partit. Aquests han reiterat el seu compromís amb l'austeritat de la despesa pública i el suport unànime als processos reformistes, inclosa la polèmica reforma de les pensions.

Griñán veu "camins d'apropament" amb els sindicats

Precisament de la reforma de les pensions n'ha parlat el president d'Andalusia, José Antonio Griñán, que ha destacat que veu "camins d'apropament" en totes les qüestions que ara mateix són sobre la taula en les converses amb els sindicats i la patronal, és a dir, la reforma de les pensions i de la negociació col·lectiva. Griñán, que ha lloat el paper del ministre de Treball, Valeriano Gómez, també ha remarcat que el clima de les negociacions ha canviat perquè el diàleg es troba en un nivell "elevadíssim".

A més de José Montilla i José Antonio Griñán, han anat a la reunió del carrer Ferraz la plana major del partit, entre els quals el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba; el ministre de Foment, José Blanco, i els presidents autonòmics. L'expresident català, José Montilla, després de les seves absències a les darreres cites del PSOE, ha assistit aquest dissabte a una reunió que tindrà la seva rèplica la setmana que ve, quan Zapatero es reuneixi, amb el mateix objectiu de remar en la mateixa direcció, amb els parlamentaris i amb els alcaldes socialistes de les principals ciutats.
Anar al contingut