L'expresident francès Nicolas Sarkozy (Reuters)
L'expresident francès Nicolas Sarkozy (Reuters)

Nicolas Sarkozy, sota custòdia policial per presumpte finançament irregular

Investiguen si va rebre fins a cinquanta milions d'euros del règim libi de Moammar al-Gaddafi per finançar la campanya de les eleccions presidencials que va guanyar el 2007

Actualitzat

L'expresident francès Nicolas Sarkozy està sota custòdia policial per presumpte finançament irregular. Per segon dia consecutiu, aquest dimecres al matí és a la seu de la policia anticorrupció de Nanterre, als afores de París, per declarar.

Sarkozy ha d'aclarir si és veritat que el règim líbi de Moammar al-Gaddafi li va pagar fins a cinquanta milions d'euros per a la campanya del 2007, la que el va dur a la presidència de la República. Els investigadors que l'estan interrogant tenen de marge fins dijous al matí per decidir si el presenten davant d'un jutge o el deixen en llibertat.

 

 

Per què l'investiguen

La investigació judicial parteix d'un document libi, que va publicar "Médiapart" el maig del 2012, que mostrava que l'excap d'estat francès havia rebut diners de Moammar al-Gaddafi.

El novembre de 2016, l'empresari intermediari Ziad Takieddine va afirmar que va portar 5 milions d'euros en efectiu entre finals del 2006 i principis de 2007 de Trípoli a Parí,s que va entregar a Claude Géant i a Nicolas Sarkozy , quan era ministre de l'Interior.

 

 

A més, la justícia francesa va recuperar l'agenda del que va ser ministre de Petroli de Gaddafi, Choukri Ghanem, mort el 2012 en estranyes circumstàncies, on hi havia mencionats els pagaments de diners a Sarkozy.

Un antic col·laborador del líder libi que s'encarregava de les relacions amb França, Bechir Saleh, també ha assegurar a "Le Monde" que Gaddafi havia finançat Sarkozy.

Un dels magistrats que ha dirigit la investigació, Erge Tournaire, és el mateix que el va inculpar en un altre sumari, en aquell cas pels fons per a la campanya del 2012, en què no va ser elegit.

Anar al contingut