L'expresident del Iemen Ali Abdullah Saleh mor a mans dels rebels houthis

Saleh ha mort a mans dels que fins dissabte eren els seus aliats

Nicolás ValleActualitzat

Ali Abdullah Saleh ha esgotat les set vides que, segons sembla, li havia proporcionat la providència. L'exdictador iemenita ha mort abatut per les bales dels seus antics aliats houthis quan intentava fugir de Sanà. Un escamot l'ha aturat i l'ha crivellat. Les imatges gravades amb telèfon mòbil no ofereixen cap dubte: és ell i està mort.

 

Saleh ha estat per sobre de tot víctima de la seva ambició desmesurada i de la seva necessitat de lideratge. Els últims cinc anys de la seva vida, se'ls va passar teixint aliances que li permetessin recuperar el poder. Va ser un home pràctic, camaleònic i, fins i tot, afortunat. És l'única raó que explica que aquest home hagi pogut ser president durant 34 anys.

Saleh ja estava en el poder en el zenit de la Guerra Freda, va aconseguir ser el nou cap d'Estat quan el seu Iemen -el del nord- va absorbir la república pro soviètica del Sud i va ser capaç de mantenir-se en la poltrona presidencial en una era i en una regió, el Pròxim Orient, convulsionat per l'etern conflicte Israel-Palestina, i el rebrot neocolonial dels Estats Units i Europa.

Fins i tot, vam arribar a pensar que seria dels pocs dictadors que sobreviurien a la Primavera Àrab. El 2011 va sortir viu d'un bombardeig al seu palau presidencial reivindicat per les forces rebels tribals. Va ser traslladat a l'Àrabia Saudita per rebre tractament mèdic. Tenia el 40% del cos cremat i un forat al crani i li van detectar un col·lapse pulmonar.

 

Va rebre vuit operacions quirúrgiques. Va deixar el poder en mans del seu vicepresident i quan el 2014 els seus antics enemics del moviment xiïta Ansar Al·là -coneguts com houthis- van ocupar la capital del país, Sanà, va decidir aliar-se amb ells. L'Aràbia Saudita va decidir, aleshores, intervenir-hi obertament, contra la seva aliança contranatura, i la providència va començar a abandonar Saleh. Aquest cap de setmana va tenir lloc la seva última maniobra política: va decidir trencar amb els houthis i aproximar-se als saudites. Una bala al cap ho ha impedit.

És inevitable comparar les imatges de l'assassinat de Saleh amb les del coronel libi Muammar al-Gaddafi ara fa sis anys. El desert a l'horitzó, un cap d'Estat que intenta fugir, uns rebels armats, un cadàver inert envoltat de gent a la caixa d'una camioneta, crits de "Déu és el més gran" i, en definitiva, un dictador que es creia invencible, humiliat i ultratjat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut