Madrid

L'expresident de FCC reconeix haver donat 60.000 euros al PP l'any 2011

Segona jornada de declaracions de grans empresaris pel "cas Bárcenas" i, de nou, tots han negat haver fet pagaments al PP. Hi ha, però, una excepció: l'expresident d'FCC Construcción -germà de Jaime Mayor Oreja- ha admès pagaments al Partit Popular, a través de dues filials i per valor de 60.000 euros, però no en el període investigat, el 2009, sinó més tard.

Actualitzat
L'expresident de FCC Construcción José Mayor Oreja ha admès davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz que dues empreses participades al cent per cent per la constructora van donar al Partit Popular un total de 60.000 euros l'any 2011.

Mayor Oreja, que ha prestat declaració durant gairebé una hora en la causa en què s'investiga la presumpta comptabilitat B del PP, ha precisat que l'empresa Promocions Teide va donar 40.000 euros i que BBR, dedicada a la construcció de forjats, en va lliurar 20.000.

L'expresident d'FCC ha assegurat que la seva empresa va prendre aquesta decisió per recomanació del gabinet legal de la companyia, que va considerar que aquestes donacions no eren contràries a la llei, ja que cap de les dues filials contractaven directament amb l'administració.

Ha admès, a més, que hi va haver un tercer intent de fer pagaments, en aquest cas a través de l'empresa Megaplasma, també propietat d'FCC, encara que l'operació no es va dur a terme a causa que aquesta companyia no tenia moviments.

La Llei de Finançament dels Partits Polítics, vigent des del 2007, estableix que "els partits polítics no podran acceptar o rebre, directament o indirectament, donacions d'empreses privades que, mitjançant contracte vigent, prestin serveis o realitzin obres per a les administracions públiques, organismes públics o empreses de capital majoritàriament públic". "Tampoc podran acceptar o rebre donacions d'empreses pertanyents al mateix grup que aquelles, d'empreses participades majoritàriament per aquelles ni de les seves fundacions."

Els "papers de Bárcenas" atribueixen a Mayor Oreja lliuraments al PP per valor de 165.000 euros. Segons l'informe de la UDEF, les administracions populars li van adjudicar entre 2002 i 2012 un total de 587 obres per un import de 4.132,58 milions d'euros dels 1.615 contractes públics que va rebre en aquest període, per valor de 15.004.000 d'euros.

L'empresari, germà de l'exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja, ha indicat que "s'ha de tractar d'un error" i ha transmès al jutge la seva confiança que la justícia acabi aclarint la procedència d'aquesta anotació. Mayor Oreja ha mostrat desconcert per l'aparició del seu nom en els "papers": "No sé per què aparec aquí, encara que tinc les meves sospites".

Ha negat, a més, haver mantingut contactes per tractar sobre contractacions o adjudicacions amb membres del partit o del govern. L'exdirectiu d'FCC sí que ha admès conèixer els extresorers Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas, amb qui es va reunir per interessar-se sobre unes obres de remodelació a la seu del PP. Mayor Oreja ha detallat que Lapuerta li va presentar Bárcenas al seu despatx recomanant-li que tractés aquesta qüestió amb ell perquè era la persona "encarregada de les infraestructures".

Al començament de la declaració de Mayor Oreja, el fiscal Anticorrupció, Antonio Romeral, ha explicat que no va fer cap pregunta en els interrogatoris dels presidents d'OHL, Juan Miguel Villar Mir, i Sando, José Luis Sánchez Domínguez, perquè el jutge Ruz havia esgotat els interrogatoris.

Després de manifestar que no vol ser reiteratiu, com al seu parer són els advocats de les parts que exerceixen l'acusació popular en el procediment, Romeral ha dirigit dues preguntes a Mayor Oreja per l'adjudicació d'unes obres que anaven a dur-se a terme en la seu del PP.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut