L'experiència de Rull, Mundó i Romeva d'estar entre reixes

L'experiència de Rull, Mundó i Romeva d'estar entre reixes

L'experiència de Rull, Mundó i Romeva d'estar entre reixes

Actualitzat

En una campanya electoral en un context del tot inèdit, amb un cap de llista a la presó i candidats que van a les llistes que n'acaben de sortir. Tres d'aquests candidats han passat pels estudis de TV3 i de Catalunya Ràdio i han explicat la seva experiència dins de la presó.

Raül Romeva, Josep Rull i Carles Mundó han passat 33 dies a la presó d'Estremera, i per ells, el més dur ha estat deixar-hi quatre dels empresonats, per a qui el jutge del Tribunal Suprem no ha aixecat la mesura cautelar de presó incondicional.

Per Romeva, el dia de l'alliberament va ser especialment trist pel seu compromís amb Oriol Junqueras, motiu pel qual va tornar des de Brussel·les, segons ha revelat avui:

"Jo havia estat el cap de llista de JxSí i em vaig comprometre amb una persona que era l'Oriol, i jo no podia, de cap de les maneres, situar-me en un escenari en què jo estigués a fora i l'Oriol estigués tancat."

Dilluns va ser un dia molt trist. Vam sortir molt tocats, jo vaig sortir molt dolgut. Deixar 4 persones a dins i aquestes quatre persones, i la raó per la qual han quedat preses... Això fa mal."

Romeva també ha explicat, a l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que dilluns els van portar al Suprem emmanillats per darrere.

Josep Rull i Carles Mundó han participat a "Els matins" de TV3, on han explicat com era la vida a la presó. No s'han sentit amenaçats en cap moment, ha dit Mundó. Pel que fa Rull, ha afirmat que ara s'han de tornar a adaptar a la vida normal.

"Ara estem aprenent a ser lliures. Allà has de demanar permís per a tot. Encaixat, rutinari. Moltes hores de cel·la. 16 hores cada dia a dins."

"En cap moment hem tingut la sensació de risc ni de perill, al contrari, la generositat i l'afecte que han tingut tots els companys de mòdul ha estat molt gran des del primer moment."

Rull ha explicat com ho feien per coincidir dins del centre penitenciari, ja que estaven separats en diferents mòduls.

"Amb Joaquim Forn anàvem junts a missa. A Oriol Junqueras no el deixaven sortir a missa. Als nostres dos mòduls sí que ens deixaven. El perquè, no en tinc ni idea."

"I després ens vèiem cada vegada que venia un advocat. I el que demanàvem és que quan venien els advocats sempre ens avisessin a tots. S'han d'imaginar en un locutori d'aquells tancats amb un vidre, l'advocat a un costat i a l'altra banda els sis junts en un espai de dos metres quadrats, tots enxubats, i només hi havia un telèfon."

Tant Josep Rull com Mundó han ressaltat que les cartes els han ajudat molt. Mundó ha dit que no s'han enfonsat en cap moment gràcies als missatges de la família i la gent, i per Rull, ajudaven a passar les 16 hores que estaven tancats a la cel·la.

"No ens hem enfonsat en cap moment. Que ens hem emocionat, sí, i hem plorat. Hem plorat d'emoció, no de dolor, sobretot quan hem rebut cartes."

"Les cartes ens anaven molt bé, ens passàvem molta estona llegint i responent cartes."

Rull, a la llista de Junts per Catalunya, insisteix que Puigdemont va fer bé de marxar:

"A nosaltres ens han volgut humiliar i ens han escarnit. La presidència de la Generalitat s'ha d'alliberar d'això."

Carles Mundó, a Esquerra Republicana, veu millor el desenllaç de Junqueras, per haver-se quedat, que no pas el de Puigdemont, i està convençut que Junqueras sortirà aviat perquè l'argument de l'"explosió de violència" no se sustenta.

El més dur per a tots dos ha estat estar lluny de la família. Per Mundó, l'aïllament i estar lluny dels que estimes i pensar que els has complicat la vida.

"El dia que se'm va fer especialment llarg va ser el dia que la meva filla feia 9 anys. És molt trist no poder-li fer una abraçada i un petó aquell dia."

Cap dels dos ha volgut concretar quin càrrec podrien tenir en un futur. Sí que han dit que seguiran fent política des d'on calgui i que aquests dies faran molta campanya perquè guanyin les respectives candidatures independentistes.

TEMES:
Article 155 Eleccions 21D Procés català

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS