Ciutat del Vaticà

L'exmajordom del papa Benet XVI no anirà a la presó i és probable que el pontífex el perdoni

L'exmajordom del papa, condemnat per la filtració de documents reservats de Benet XVI, no anirà a la presó perquè és probable que el pontífex el perdoni.

RedaccióActualitzat
L'exmajordom del papa culpable de robar documents confidencials ha estat condemnat a un any i mig de presó. De fet, la pena ha estat de tres anys, però se li ha rebaixat de seguida a la meitat per diversos atenuants com haver mostrat consciència d'haver traït el papa. Paolo Gabriele servirà la pena sota arrest domiciliari al seu pis del Vaticà fins que Benet XVI, molt probablement, el perdoni.

Federico Lombardi, portaveu del Vaticà ha explicat que "la possibilitat del perdó és molt concreta" i "molt versemblant". Tot i que no ha pogut dir "temps ni manera", sí ha afirmat que "el papa estudia el tema i avalua com procedir".

En el seu al·legat final, Gabriele ha assegurat que ho va fer per amor a l'Esglèsia i que no se sent un lladre. Volia recol·locar l'esglèsia sobre els rails, en paraules seves, i per això aquest exmajordom va filtrar els escàndols del Vaticà.

El Vaticanòleg Marco Politi opina que es tracta d'una "sentència molt suau que només busca tancar el tema". Però el que no s'acaba avui, segons el periodista de "La Stampa", "és la lluita pel poder, els enfrontaments entre faccions que són l'origen de "Vatileaks", ha auspiciat.

Un altre periodista, en aquest cas Paddy Agney, corresponsal de "The Irish Times", ha deixat clar que "el Vaticà no vol soroll" ja que "no han entrat en preguntes com: Qui més va robar els documents? o qui és el famós corb de què es va parlar? Hi ha un altre grup al Vaticà involucrat?". Agney ha dit que "no s'ha tocat rés d'això, s'han limitat a si havia robat els documents i això ja ho sabíem perquè ja havia admès que va robar els documents."

A casa seva, la policia hi va trobar centenars de milers de documents de gran importància. Alguns, sobre la vida i la família del pontífex, portaven escrita l'expressió literal "per destruir". L'escàndol del que es coneix com a "cas Vatileaks" segueix, perquè encara queda pendent el judici de Claudio Sciarpelletti, acusat d'haver encobert presumptament l'exmajordom.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut