Washington

L'exespia Plame acusa la Casa Blanca de trair la seva confiança l'endemà d'haver demandat el vicepresident Cheney

Si aquest dijous Valerie Plame demandava el vicepresident dels EUA, Dick Cheney, l'exassessor d'aquest Lewis Libby, i l'alt funcionari de la Casa Blanca Karl Rove, aquest divendres l'exagent de la CIA ha acusat el govern nord-americà d'haver traït la seva confiança. El conflicte es va iniciar al juliol del 2003, quan es va filtrar el nom de l'exespia a la premsa, un fet del qual Plame responsabilitza els alts funcionaris de la Casa Blanca. La seva identitat va ser revelada només vuit dies després que el seu marit, l'exdiplomàtic Joseph Wilson, publiqués un article a "The New York Times" on acusava la Casa Blanca d'utilitzar falsos arguments per justificar la guerra de l'Iraq.

Actualitzat
"Jo i els meus antics companys a la CIA confiàvem que el govern ens protegia mentre fèiem la nostra feina", ha dit l'exespia Valeri Plame durant la roda de premsa on també ha explicat els motius de la demanda presentada ahir per ella i el seu marit contra representants del govern dels EUA, país on revelar el nom d'un espia és considerat un delicte.

Tant Plame, el nom de la qual va aparèixer publicat a la premsa després d'una filtració al juliol del 2003, com el seu marit, l'exdiplomàtic Joseph Wilson, consideren que Cheney, Rove i Libby van conspirar per destruir la carrera de Plame en intentar venjar-se de Wilson per la seva actitud crítica amb la guerra de l'Iraq.

I és que la publicació del nom de l'exagent de la CIA es va produir poc després que Wilson posés en dubte en un article periodístic de "The New York Times" la validesa dels arguments de la Casa Blanca que van justificar la guerra contra l'Iraq. Concretament, Wilson va qualificar d'infundades les afirmacions del govern nord-americà referents a l'intent d'adquirir urani en un país africà per fabricar una bomba nuclear per part del govern de Saddam Hussein.

Aquest divendres l'exagent Plame ha anat més lluny i ha acusat el govern de Washington d'arruïnar la seva carrera i d'haver traït la seva confiança, alhora que ha titllat el vicepresident Dick Cheney i altres alts funcionaris de la Casa Blanca d'"insensats".
Anar al contingut