Pequín

L'exèrcit xinès es desplega al Tibet en el primer aniversari de la pitjor revolta en dècades

Milers de soldats de l'exèrcit xinès recorren els carrers de Lhasa, la capital del Tibet, en el primer aniversari dels pitjors episodis de violència des del 1989. Aquest 14 de març es compleix el primer aniversari d'aquests disturbis i també aquest 2009 es commemoren 50 anys de la revolta dels tibetans contra l'ocupació xinesa el 10 de març del 1959. La consigna continua sent impedir l'entrada als estrangers i als mitjans de comunicació.

Actualitzat
Un any després de la revolta, l'exèrcit xinès s'ha desplegat a la capital del Tibet per impedir qualsevol tipus d'aldarulls o incidents. El govern del Tibet a l'exili ja havia denunciat en declaracions a Catalunya Ràdio que la repressió continua i fins i tot s'ha endurit un any després de l'aixecament contra l'ocupació xinesa.

L'episodi de violència del 14 de març del 2008 va ser un dels més cruents des del 1989. Encara no està clar quantes persones van morir aquell dia: segons les xifres oficials serien una vintena, però les organitzacions protibetanes a l'exili les eleven a més de 200. L'esclat de violència va arribar durant la preparació dels Jocs Olímpics de Pequín i després de dies de protestes pacífiques dels monjos budistes.

El Tibet, blindat als estrangers i als mitjans


Un any després, el govern tibetà denuncia que els controls són particularment forts des de fa dos mesos. Aquests dies l'entrada d'estrangers i mitjans de comunicació en aquesta regió xinesa és pràcticament impossible i, segons les organitzacions protibetanes, continuen les detencions sense justificar.

Els activistes exiliats han anunciat que preparen una manifestació a Nova York per commemorar el primer aniversari d'aquests disturbis, un aniversari que coincideix amb els 50 anys de la revolta tibetana contra l'ocupació xinesa.

Aquests dies, el govern de Pequín ha demanat a la comunitat internacional que s'abstingui de fer comentaris "inapropiats" sobre aquests fets, ha afegit que la Xina tornarà a conversar amb el dalai-lama sempre que aquest sigui sincer, i ha qüestionat que el dalai-lama sigui un líder religiós.

50 anys de la revolta contra l'ocupació

El 10 de març es van commemorar els 50 anys de la revolta dels tibetans contra l'ocupació xinesa. La insurrecció del 10 de març del 1959 va ser sufocada violentament per l'exèrcit de la Xina. Des d'aleshores, més de 130.000 tibetans viuen exiliats a l'Índia, entre ells el dalai-lama, de 73 anys i molt delicat de salut.

Mig segle després, la consigna continua sent mantenir l'ordre i impedir l'entrada de mitjans estrangers. Malgrat tot, Pequín no ha aconseguit evitar que el dalai-lama segueixi sent venerat per la gran majoria de tibetans.
Anar al contingut