Israel

L'exèrcit israelià diu que el vaixell libi va a Egipte i els organitzadors que va a Gaza

El vaixell libi carregat amb ajuda humanitària per a la Franja de Gaza ha reprès la marxa, després de l'avaria d'aquesta matinada. Els organitzadors de l'expedició, la Fundació Gaddafi, asseguren que van rumb a Gaza, mentre que l'exèrcit israelià afirma que va cap a Egipte. Israel havia amenaçat amb abordar el vaixell si s'entestava a portar l'ajuda humanitària a Gaza però l'exèrcit havia dit en les darreres hores que el capità de l'"Amalthea" havia accedit a dirigir-se cap al port egipci d'El Arish. Llogat per una ONG caritativa islàmica presidida per un fill del líder libi Moammar al-Gaddafi, transporta 2.000 tones d'ajuda humanitària i va salpar de Grècia dissabte passat amb el port egipci d'El Arish com a destinació oficial.

Actualitzat
L'exèrcit israelià i l'ONG organitzadora de l'expedició humanitària a Gaza es contradiuen respecte al rumb del vaixell que porta 2.000 tones d'ajuda a la Franja. Sembla que l'"Amalthea" hauria reprès la marxa després que una avaria l'obligués a aturar-se aquesta matinada. Però mentre que l'exèrcit israelià assegura que atracarà al port egipci d'El Arish, la Fundació Gaddafi, que organitza l'expedició, manté que el destí i la ruta del vaixell és la Franja de Gaza. De fet, tots dos punts estan a poca distància.

Segons fonts de l'exèrcit israelià, el capità de l'embarcació havia acceptat variar el rumb i descarregar el material en aquest port egipci però el rumb encara no s'havia confirmat i Israel vigila de prop la nau perquè no es desviï cap a la Franja a l'últim moment.

El vaixell, anomenat "Amalthea" i de bandera moldava, és propietat d'una naviliera grega, i va ser llogat per l'ONG islàmica que presideix Saif al-Gaddafi, fill del líder libi Moammar al-Gaddafi.

En els contactes per ràdio un oficial de la Marina israeliana havia advertit al vaixell que no podria arribar a Gaza i que si ho intententava l'abordarien. Al vaixell libi viatgen nou activistes de l'ONG Caritat Internacional i Associació de Desenvolupament: sis libis, un nigerià, un marroquí i un algerià.

El 31 de maig passat nou activistes turcs van morir per trets dels comandaments israelians que van abordar l'anomenada "Flotilla de la Llibertat" en aigües internacionals, un fet que va indignar la comunitat internacional i va conduir posteriorment a l'aixecament parcial del bloqueig a la Franja.


Anar al contingut