Mossul

L'exèrcit iraquià ja ha entrat al centre de Mossul

Els combats a Mossul es preveuen llargs i dins de la ciutat encara hi ha més d'un milió de persones

RedaccióActualitzat

Milers de persones fugen de Mossul, mentre l'exèrcit iraquià i tropes xiïtes entren a la principal ciutat en mans d'Estat Islàmic. S'hi preveu una dura batalla perquè els islamistes volen parar el ràpid avanç dels últims dies de les tropes regulars.

Rendir-se o morir" aquest és el missatge del primer ministre iraquià als islamistes que hi ha a la ciutat de Mossul. Les tropes iraquianes ja trepitgen el casc urbà d'aquesta ciutat, la més important de l'Iraq en mans d'Estat Islàmic. Les forces especials de l'exèrcit iraquià han estat les primeres d'entrar, aquest vespre, per l'est, a dins del casc urbà de Mossul. L'operació de tenalla es tanca pel sud, amb la incorporació a l'ofensiva de milers de milicians voluntaris xiïtes.

Centenars de famílies fugen de l'ofensiva en tenalla sobre Mossul que ha portat l'exèrcit iraquià dins el casc urbà de la segona ciutat del país, per primera vegada en més de dos anys. N'han fugit uns 18.000 civils des que va començar la batalla, el 16 d'octubre. Però hi continuen atrapades més d'un milió de persones.

Abu Barzan, un dels milers de desplaçats, explica com han viscut aquest temps.


   S'estava molt malament amb Estat Islàmic. Érem presoners, un infern. No hi havia menjar, ni aigua, ni ajuda, res. Ara és una mica millor, gràcies a Déu.
 

Els jihadistes han traslladat a dins de la ciutat unes 25.000 persones de poblacions veïnes com a escuts humans, segons l'ONU. Molts dels vehicles que els traslladen no han aconseguit arribar ja que avions de la coalició militar que fa costat a l'Iraq els han obligat a tornar a la comarca de Hammam al Ali, d'on havien sortit.

 

El primer ministre, Haidar al-Abadi, que aquest dilluns va visitar les tropes a la base situada a una cinquantena de quilòmetres de Mossul, va llançar una advertència clara a l'autoanomenat Estat Islàmic: "No tenen cap sortida ni cap possibilitat de fugir. No tenen cap més opció. O es rendeixen o moren."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut