Ucraïna

L'exèrcit diu a Ianukóvitx que acabi amb la crisi i als manifestants que abandonin els edificis ocupats

L'exèrcit adverteix el president Víktor Ianukóvitx que ha d'acabar amb la crisi, i demana als manifestants que abandonin els edificis ocupats. Els serveis secrets investiguen un suposat intent de cop d'estat darrere el qual hi por haver el partit de la líder opositora, Iúlia Timoixenko. John Kerry es reunirà avui amb l'oposició.

RedaccióActualitzat

A Ucraïna, l'exèrcit adverteix el president Víktor Ianukóvitx que ha d'acabar amb la crisi, i demana als manifestants que abandonin els edificis ocupats. I els serveis secrets investiguen un suposat intent de cop d'estat darrere el qual hi hauria el partit de la líder opositora, Iúlia Timoixenko.

Aquest divendres les autoritats van ordenar detenció domiciliaria per a Dimitro Bulatov, l'activista ucraïnès que el dia 22 de gener va ser segrestat i torturat fins al punt de crucificar-lo. Dijous passat el van abandonar en un bosc a prop de Kíev, però va aconseguir arribar a un poble i demanar ajuda. Ell mateix ho explicava als metges que l'han atès a l'hospital:

"Em van posar claus a les mans, em van crucificar, em van tallar una orella i em van tallar la cara. Van pegar-me per tot el cos, que s'ha tornat blau. La resta ja la veieu. Però, gràcies a Déu, sóc viu.

Bulatov està ara sota detenció domiciliària perquè se'l considera responsable de desordre públic.

Kerry es reunirà amb l'oposició

Aquest dissabte el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, es trobarà amb els opositors ucraïnesos aprofitant la seva assistència a la conferència de Munic.

Kerry afirma, des de la Conferència de Seguretat de Munic, que la Unió Europea i els Estats Units estan al costat del poble d'Ucraïna i la seva lluita per acostar-se a Europa. Kerry ha afegit que els opositors lluiten pel dret d'ajuntar-se amb els seus socis europeus, que els ajudaran a tirar endavant les seves aspiracions per no dependre només d'un sol país, en clara al·lusió a Rússia.

Precisament avui, i també des de Munic l'oposició ucraïnesa ha avisat la comunitat europea d'una possible intervenció de l'exèrcit per aturar els manifestants, que protesten contra el govern d'Ucraïna.

Un dels líders opositors al president Ianukóvitx ha traslladat a l'alta representant europea de Seguretat, Catherine Ashton, que tenen informes que confirmen la intenció de fer una intervenció militar per acabar amb les protestes dels opositors. Un informe que, diuen, pot haver elaborat el partit de la líder opositora, Iúlia Timoixenko.

Rússia ja ha denunciat les crítiques dels Estats Units i Europa contra el govern d'Ucraïna i ha afegit que haurien de condemnar la violència dels manifestants en comptes de donar-los suport.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut