Les dues flotilles, en una imatge difosa per l'exèrcit israelià (Foto: Reuters)
Les dues flotilles, en una imatge difosa per l'exèrcit israelià (Foto: Reuters)
Jerusalem

L'exèrcit d'Israel aborda les dues flotilles que es dirigien a Gaza

L'exèrcit israelià ha abordat aquest divendres els dos vaixells que es dirigien cap a Gaza, després que van fer cas omís de les peticions de canviar de rumb, segons han informat les mateixes forces armades en un comunicat. Les embarcacions intentaven "trencar el bloqueig marítim de seguretat implantat d'acord amb el Dret Internacional", indica la nota, que afegeix que els militars han "pres les decisions necessàries per assegurar la seguretat dels activistes". Els vaixells militars han bloquejat el contacte amb els passatgers de la flotilla, vint-i-set persones de nou països diferents, de manera que se'n desconeix la versió dels fets.

Actualitzat
Segons el relat d'alguns passatgers i un periodista d'Al-Jazeera, els militars han preguntat al capità de la nau canadenca "Tahrir" quin era el seu destí, i els ha respost: "La millora de la humanitat" i "la fi de l'ocupació de Gaza ". Els activistes havien hissat les banderes palestines a les embarcacions, la canadenca "Tahrir" i la irlandesa "Saoirse".

Els dos vaixells havien partit de Turquia en secret per evitar les pressions a Grècia que van caracteritzar l'últim intent d'una flotilla d'arribar a les costes de Gaza l'estiu passat. Actualment, els vaixells es troben a uns cent quilòmetres de la franja, en aigües internacionals del Mediterrani, i seran traslladats al port d'Ashdod, ciutat israeliana al nord de Gaza.

Aquest és l'onzè intent de trencar per mar el bloqueig imposat per Israel a Gaza el 2006, reforçat un any després, però alleujat fa un any i mig per pressions internacionals, després de l'assalt militar israelià en aigües internacionals a la "Flotilla de la Llibertat", en què van morir nou activistes turcs.






Anar al contingut