Islamabad

L'exèrcit del Pakistan xifra en 286 els morts a la Mesquita Vermella després de donar per acabat el setge

L'exèrcit del Pakistan ha donat per acabat el setge a la Mesquita Vermella d'Islamabad. Fins ara, les fonts oficials havien parlat d'una setantena de morts, però tothom tem que el balanç final s'elevi considerablement. De moment, una font dels serveis secrets de l'exèrcit ha avançat que han retirat almenys 286 cadàvers de l'interior del temple. El fet és que s'ha acabat aquest episodi, però el govern pakistanès tem ara una escalada de violència en qualsevol lloc del país per part dels grups islamistes radicals. Al-Qaeda ja ha cridat a una revolta contra el president.

Actualitzat

Els militars diuen que el setge s'ha acabat i han donat pas al trasllat dels cadàvers que han quedat al recinte religiós. Els hospitals de la zona han confirmat una xifra de 73 morts. Es calcula, però, que el nombre real de baixes podria ser superior. De fet, una font dels serveis secrets de l'exèrcit que s'ha volgut mantenir en l'anonimat ha explicat que, per ara, ja s'han retirat 286 cadàvers de l'interior de la mesquita. Molts dels joves integristes que van prendre la mesquita fa una setmana, per tant, han complert la seva paraula: morir abans de rendir-se.

El règim del general Musharraf ha guanyat el pols, però no es pot permetre abaixar la guàrdia. Tothom tem ara al Pakistan la revenja dels integristes. Algunes de les tribus del nord, vinculades amb Al-Qaeda, han promès revenja en memòria del que ja es coneix com els "màrtirs de la mesquita". Fins i tot el número 2 d'Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ha fet una crida a la revolta contra el president Pervez Musharraf. El govern ha reforçat la seguretat a la capital i a les províncies de la frontera amb l'Afganistan.

La crisi ha destapat algunes de les febleses del govern Musharraf, aliat de l'administració nord-americana. Ha destapat la seva aprensió, n'hi hagut prou amb un assalt a la mesquita perquè tot el règim s'hagi posat en alerta màxima. I ha destapat la seva vulnerabilitat. Fins ara, tothom respirava tranquil·lament a la capital del país: el problema dels talibans i de l'integrisme radical semblava llunyà, cosa de províncies. Ara, el règim ha d'assumir noves realitats.

Anar al contingut