L'Havana

L'exèrcit cubà es desplega per evitar que l'enterrament del dissident es converteixi en una gran protesta

El règim cubà vol evitar que l'enterrament d'Orlando Zapata es converteixi en un acte de protesta de la dissidència interna. L'Havana volia que l'enterressin dimecres mateix i, com que no ho ha aconseguit, ha ocupat militarment els accessos a la població de Banes, on està instal·lada la capella ardent. També ha endarrerit tant com ha pogut l'entrega del cos a la família amb l'objectiu d'evitar una vetlla llarga.

Actualitzat
Amics i familiars d'Orlando Zapata denuncien que els soldats estan fent controls als accessos de la localitat per impedir l'entrada de simpatitzants i opositors al règim cubà. A tothom qui vol passar se li demana la identificació. Els militars també s'han desplegat al voltant del cementiri on serà enterrat.

La Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional ha denunciat almenys una cinquantena de detencions injustificades, en aquestes hores prèvies a l'enterrament, i també hi ha persones retingudes a casa seva.

El president del país, Raúl Castro, s'ha limitat a lamentar la mort de Zapata, el primer presoner polític mort a l'illa des del 1972 a causa d'una vaga de fam, i n'ha responsabilitzat els Estats Units. Per la seva banda, Brussel·les i Washington han fet una crida a l'Havana per la llibertat de tots els presos polítics.

Lula visita el "vell amic" Fidel Castro

La mort de Zapata ha coincidit amb la visita oficial a l'illa del president del Brasil. Luiz Inácio Lula da Silva ha lamentat profundament la mort del pres polític, abans de reunir-se al Palau de la Revolució amb el seu homòleg cubà, Raúl Castro. Després ha visitat el seu amic Fidel a l'Havana. De la trobada, només se n'han difós algunes fotografies. El president brasiler ha dit que ha vist Fidel "excepcionalment bé". Aquest és el quart viatge de Lula a Cuba en els seus vuit anys com a president.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut