Madrid

L'executiu socialista amplia les ajudes, els beneficiaris i la cobertura de danys per emergències o catàstrofes

El Consell de Ministres ha modificat la legislació referent a les ajudes i subvencions derivades de situacions d'emergència o catastròfiques per ampliar-les. S'incrementen les quantitats que s'atorguen, s'amplia el catàleg de beneficiaris i es cobreixen nous danys fins ara exclosos. El decret llei aprovat, a més, té caràcter retroactiu per a totes les catàstrofes registrades després de l'1 d'octubre del 2006. Els danys provocats per la crescuda de les aigües de l'Ebre i les inundacions de conreus que va provocar el desbordament del riu a les comunitats autònomes de Navarra, Aragó i Catalunya a finals de març es beneficiaran d'aquesta nova normativa.

Actualitzat
Els afectats per catàstrofes o situacions d’emergència, com podrien ser incendis o les recents inundacions que s’han viscut per la crescuda del riu Ebre, seran més i cobraran millor gràcies al decret llei que ha aprovat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L’ampliació de les ajudes recull, segons la vicepresidenta del govern, principis de proporcionalitat, amplia els beneficiaris i eleva en un 20% les quantitats màximes en danys en vivendes i objectes personals. María Teresa Fernández de la Vega també ressalta que la nova legislació aporta “eficàcia i rapidesa” davant d’aquestes situacions.

Entre els nous beneficiats i els nous danys que a partir d’ara podran reclamar-se s’hi troben les comunitats de propietaris, per danys en elements d’ús comú, o els establiments mercantils, industrials o de serveis, per danys que responguin a una situació de naturalesa catastròfica. La condició per accedir a les ajudes, però, és que tinguin contractada una pòlissa d’assegurança i que el risc que ha produït el dany no estigui inclòs en l’assegurança de risc extraordinaris o en la mateixa pòlissa contractada.

La nova legislació també flexibilitza el requisit d’escassetat de recursos econòmics com a condició prèvia per poder ser beneficiari d’ajudes per danys personals i materials. Tot i això, en funció dels ingressos familiars anuals es reduirà la quantitat d’ajuda o subvenció.
Anar al contingut