Madrid

L'executiu espanyol aprova el polèmic transvasament d'aigua del Tajo al Segura

El govern espanyol ha aprovat un nou transvasament d'aigua del riu Tajo al Segura. Concretament, de 39 hectòmetres cúbics, tal com estava previst, amb l'objectiu d'abastir més de 2,5 milions d'habitants de Múrcia, Alacant, Albacete i Almeria durant els propers tres mesos. A la conclusió del Consell de Ministres del govern espanyol, ha estat la vicepresidenta de l'executiu, María Teresa Fernández de la Vega, l'encarregada d'explicar l'acord. De la Vega ha destacat que es tracta d'una decisió adoptada amb "responsabilitat, rigor i prudència", i en funció de l'interès general.

Actualitzat

La mesura arriba després que la Comissió d'Explotació del transvasament analitzés, dimecres passat, la preocupant situació dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía, que emmagatzemen 279 hectòmetres cúbics, la qual cosa fa inviable habilitar aigua per al regadiu, de manera que el transvasament anirà destinat només al consum humà. Segons el govern espanyol, el percentatge d'aigua acumulada en aquests embassaments constata que el sistema afronta el quart any consecutiu de la pitjor sequera registrada a la zona.

Amb el transvasament aprovat, es garanteix que les existències a la capçalera del Tajo no baixin per sota del límit legal de 240 hectòmetres cúbics, a partir del qual no es pot autoritzar desembassaments, d'acord amb el Pla Hidrològic Nacional del 2001.

La proposta ja ha provocat les crítiques del govern de Múrcia, que voldria que s'enviés aigua per als regadius, i ha aixecat les suspicàcies de l'executiu de Castella-la Manxa, que considera impossible controlar que l'aigua enviada serveixi per beure i no per a altres usos.

El president de la comunitat manxega, José María Barreda, ha denunciat que "any rere any" creixen les hectàrees irregulars de regadiu a Múrcia i que hi ha un desfasament de 60.000 hectàrees entre les xifres que dóna l'executiu murcià i les comptabilitzades des del seu govern. Segons Barreda, ningú no garanteix "quina és la destinació final de l'aigua" i si aquesta es fa servir exclusivament per a consum humà.

Anar al contingut