Madrid

L'executiu de Zapatero té diverses alternatives per apujar els impostos als més rics

Quines alternatives té el govern de Zapatero per recaptar més dels més rics? Des de reformar l'IRPF fins a fer que les societats d'inversió, les anomenades SICAV, tributin més que l'1% actual, el govern espanyol té un ampli ventall de mesures que pot prendre per fer que els que més tenen paguin més. De moment, però, no ha concretat per quina es decanta.

Actualitzat
Les reformes aprovades fins ara pel govern afecten principalment la classe mitjana, per això l'executiu ja ha anunciat que valorarà apujar els impostos a les rendes més altes. No n'ha concretat la manera, però les possibilitats que es poden plantejar són moltes.

Reformar l'IRPF

Una alternativa és la reforma de l'IRPF. Ara hi ha quatre trams en funció dels ingressos. Als sous de fins a 17.000 euros se'ls aplica el primer, del 25%. El segon tram, fixat en un 28%, inclou els que guanyen entre 17.700 i 33.000 euros. Als que cobren menys de 53.000 euros se'ls reté un 37%. I finalment trobem el quart tram, gravat amb un 43% i que afecta aquells que tenen un sou superior als 53.000 euros. És precisament aquest tram el que l'executiu estudia apujar.

Si fos així afectaria prop de 750.000 persones, però la decisió no s'escapa de la polèmica, ja que molts consideren que el concepte de "ric" no pot equivaldre a la persona que cobra més de 53.000 euros a l'any.

La realitat és, però, que les grans fortunes del país no es veurien afectades per aquesta reforma de l'IRPF, perquè la major part dels seus ingressos no provenen d'una nòmina.

Recuperar l'impost del patrimoni

Potser més efectiu que reformar l'IRPF seria recuperar l'impost del patrimoni eliminat el 2008. L'últim any que va recaptar-se el van haver de pagar prop d'un milió de persones i l'Estat va ingressasr més de 2.100 milions d'euros. Una part important d'aquests diners la constitueixen pisos, però el gruix important, el 70% d'aquest patrimoni, està invertit als mercats financers en forma de dipòsits, deute i, sobretot, en l'adquisisió d'accions a través de les anomenades SICAV.

Més tributació de les SICAV

Les SICAV són societats d'inversió que utilitzen els que tenen grans patrimonis per moure els seus diners i treure'n el màxim profit possible. En el punt de mira des de fa temps, tributen només un 1% dels beneficis a través de l'impost de societats. I sempre que s'ha parlat d'incrementar aquest percentatge ha planat l'amenaça que els grans capitals del país marxarien a l'estranger a la recerca d'una millor fiscalitat.

Impost de successions

Finalment, una altra tecla que podria tocar el govern és la de l'impost de successions, cedit a les comunitats autònomes al 2001, que ha servit per obrir una cursa a la baixa des de llavors. Ara, el govern podria obligar que hi hagués un mínim que s'hauria de pagar en totes les comunitats.
Anar al contingut