Indonèsia

L'execució de tres cristians a Indonèsia provoca una onada de protestes

Fabianus Tibo, de 60 anys, Marinus Riwu, de 48, i Domingus da Silva, de 42, van ser executats ahir a la nit després de ser declarats culpables de dirigir una milícia cristiana que va provocar una sèrie d'atemptats l'any 2000, entre els quals hi ha un assalt amb pistola i matxet que va causar 70 morts. Les execucions s'han fet tot i els dubtes sobre la culpabilitat dels tres homes i les denúncies de diverses ONG, perquè no havien tingut un judici just. En els enfrontaments entre musulmans i cristians a la província de Sulawesi hi van morir més de 1.000 persones de les dues religions, però només uns quants musulmans han estat condemnats amb relació a aquests incidents, tots a penes inferiors als quinze anys de presó.

Actualitzat

De res han servit les múltiples peticions de clemència. Aquest matí se celebrava a les illes Cèlebes el funeral pels tres micilians cristians acusats d'incitar a la violència contra els musulmans. Tres escamots de dotze tiradors van posar fi ahir a la vida dels tres homes, condemnats per haver liderat una sèrie d'atacs contra musulmans que fa sis anys van provocar 200 morts. Les Cèlebes van ser llavors escenari d'una onada de violència sectària que va deixar més d'un miler de morts.

Quatre mil membres de les forces de seguretat han estat desplegats a les Cèlebes per evitar aldarulls, que s'han produït sobretot a la veïna illa de Timor, d'on era originari un dels presos. La indignació l'han provocat les sentències diferents que s'han aplicat a cristians i musulmans per aquella onada de violència.

Aquestes execucions  han incrementat les tensions entre cristians i musulmans a Indonèsia, el país islàmic més poblat del  món, i ha qüestionat el paper que té la religió en les resolucions judicials. Especialment, després que el passat mes de juny fos alliberat l'ulema indonesi Abu Bakar Bashir, condemnat per haver instigat els atemptats terroristes de Bali el 2002 que van causar més de 200 morts, després de complir només 26 mesos de presó.

Bashir, que segons fonts policials i dels serveis secrets era el líder espiritual de la xarxa Gamaa Islamiya -vinculada amb Al-Qaeda al sud-est asiàtic-, va ser acusat d'incitar els seus seguidors a cometre els atemptats contra dues discoteques a l'illa de Bali el 2002 i contra l'hotel Marriott de Jakarta l'any següent, en què van morir 202 i 12 persones, respectivament, la major part turistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut