Santi Vila, aquest migdia, després de declarar davant la jutge d'Osca (ACN)
Santi Vila, aquest migdia, després de declarar davant la jutge d'Osca (ACN)
Osca

Vila confia que s'arxivi la causa sobre Sixena després de declarar davant la jutge

L'advocat de Lluís Puig, que també està citat, ha presentat un escrit explicant que no pot sortir de Bèlgica

RedaccióActualitzat

L'exconseller de Cultura Santi Vila ha declarat aquest matí als jutjats d'Osca sobre l'afer de les obres del Museu de Lleida que reclamava l'Ajuntament de Vilanova de Sixena.

La compareixença de Vila ha durat mitja hora, durant la qual ha respost les preguntes de la jutge i de la fiscalia d'Osca.

L'exconseller, però, s'ha negat a respondre les preguntes de l'acusació particular, representada per l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español.

A la sortida, Vila ha explicat que el que va passar és que "va col·lisionar el dret administratiu amb les resolucions judicials" i que, des del Departament de Cultura, sempre van actuar "assistits pels gabinets jurídics del departament i del govern".

També ha lamentat la politització i judicialització del cas i ha dit que espera que la jutge acabi arxivant la causa contra ell i Lluís Puig.

"Espero que [aquest procediment] acabi amb el seu arxivament perquè crec honestament que hem acreditat que vam ajustar la nostra conducta a dret, jo mateix i el conseller Puig. Aquesta és una qüestió que, lamentablement, s'ha polititzat molt i ha estat molt tensionada per interessos externs a l'activitat cultural i el món del patrimoni."

 

Vila i el seu successor, Lluís Puig, estan acusats de desobediència i prevaricació per no haver traslladat les peces del Museu de Lleida al monestir de Sixena, d'on eren originàries.

El trasllat el va fer la Guàrdia Civil, per ordre d'un jutge, quan el govern ja estava destituït pel govern espanyol, que va activar l'article 155 de la Constitució.

La jutge d'Osca ha reobert la causa penal contra Vila i Puig ara que han perdut la condició d'aforats, i va rebre el suport de la fiscalia d'Osca.

 

Vila hi ha arribat cap a tres quarts de deu, acompanyat de Juan Segarra, advocat que ha contractat després que govern espanyol va rebutjar que pogués ser defensat per un advocat de la Generalitat.

Abans d'entrar, Vila ha declarat que acudia a declarar "resignat".

Parlant amb la premsa, Español ha argumentat que Vila "no va complir les resolucions judicials" quan era conseller i que, per això, està acusat de "desobediència a l'autoritat judicial".

"Davant d'aquesta acusació no el descarregarà per res que digui que complia les lleis catalanes o les de la Xina. Les lleis que havia de complir són les d'aquest país, que és Espanya."

 

La defensa de Vila passa per argumentar que no va lliurar les peces del Museu de Lleida perquè estaven catalogades i protegides per la llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat.

També que va ser precisament Vila qui va negociar un acord amb el govern de l'Aragó per resoldre el conflicte i que, quan era conseller, va entregar les peces de Sixena que eren al MNAC, a finals de juliol de 2016.

El successor de Vila al capdavant del Departament de Cultura, Lluís Puig, que és a Bèlgica, estava també citat avui a declarar, a partir de les onze del matí.

Diumenge passat, en resposta a un missatge de Twitter que li recordava la citació a Osca, Puig ja va respondre que hi aniria quan es resolguin "tots els recursos jurídics presentats", i acusava el govern espanyol d'haver "regalat les obres d'art a una entitat privada presidida pel germà del ministre de Cultura".

 

El seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, ja ha presentat un escrit al jutge assegurant que Puig no es pot desplaçar a Osca a causa de les mesures dictades mentre s'estudia l'euroordre emesa pel govern espanyol.

ARXIVAT A:
Sixena
Anar al contingut