Barcelona

L'excap de Comunicació de Joana Ortega diu que el 9-N es va respectar la legalitat

Amb els interrogatoris a voluntaris i responsables polítics i tècnics, s'acabaran les compareixences de testimonis en el judici del 9-N, en una sessió que pot incloure l'inici de les al·legacions del fiscal

RedaccióActualitzat

El primer testimoni que ha comparegut en la quarta jornada del judici pel 9-N ha estat Anna Palet, alcaldessa de Vilanant. Palet, que ha estat proposada per la defensa, ha dit que el seu municipi no té institut, i per això va oferir un local municipal com a col·legi electoral pel 9-N.

L'alcaldessa també ha explicat que es va inscriure com a voluntària en el procés participatiu i que es va fer responsable d'obrir el local el dia 9 de novembre. En resposta a les preguntes del fiscal, ha dit que els dies anteriors va rebre, com a alcaldessa, una carta de la delegació del govern espanyol, però no recorda que fos cap requeriment per no facilitar el procés participatiu.

 

El segon testimoni del dia ha estat Carles Fernández, que llavors era cap de l'Oficina de Comunicació de la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. Fernández, proposat per la defensa, ha dit que la preparació del 9-N es va fer respectant la legalitat vigent llavors.

Responent a les preguntes del fiscal, Fernández ha afirmat que les dues vegades que el Tribunal Constitucional va aturar primer la consulta del 9-N, a finals de setembre de 2014, i després el procés participatiu que el va substituir, el 4 de novembre, va rebre instruccions explícites de Joana Ortega d'aturar qualsevol ordre relacionada amb l'organització del 9-N i de transmetre que el govern deixava de gestionar-ho. També ha afegit que després del 4 de novembre tenia l'encàrrec de fer saber que el govern havia demanat un aclariment al TC i s'estava a l'expectativa.

Gemma Calvet defensa que el 9-N es va fer amb els mitjans legals possibles

La tercera testimoni de la quarta sessió ha estat Gemma Calvet, que va ser membre de la Comissió pel Dret a Decidir i diputada ponent de la llei de consultes del Parlament. Calvet, proposada per la defensa, ha explicat que el 9-N no va veure cap autoritat organitzant el procés participatiu, només voluntaris, en una mobilització que ha definit com a molt massiva.

Calvet ha intentat afegir contingut polític a la seva declaració, cosa que el president del tribunal ha intentat aturar, sense gaire èxit. L'exdiputada ha situat Òmnium com a entitat clau després de la prohibició del procés participatiu del TC del 4 de novembre, i ha afirmat que el procés participatiu es va fer amb els mitjans legals possibles.

A la sortida del Palau de Justícia, Gemma Calvet ha dit a TV3 que aquest judici no s'hauria d'haver celebrat mai. Ha insistit que el 9-N va ser totalment legal, ha afegit que espera que hi hagi sentència absolutòria i que el problema va ser la pregunta del procés participatiu, que és tabú.

 

Taules amb cartells sense logotip de la Generalitat i sense cognoms

En quart lloc ha comparegut Bàrbara Sala, que va ser voluntària coordinadora del procés participatiu del 9-N a l'Institut Carles Rahola, de Girona. Proposada per la defensa de Joana Ortega, Sala ha explicat que es va inscriure com a voluntària el 17 d'octubre a la pàgina web de voluntariat del procés participatiu, i la van escollir com a coordinadora del procés participatiu a l'institut, que no coneixia abans.

També ha explicat que el 9-N va arribar a l'institut a tres quarts de vuit del matí i que ja hi havia voluntaris que havien organitzat les set taules de votació i havien preparat tot l'operatiu, ordinadors inclosos. En resposta al fiscal, Sala ha dit que en els cartells que hi havia a les taules no hi figurava imprès el logotip de la Generalitat i que no hi constaven cognoms, sinó només lletres que marcaven l'inici i el final dels cognoms que corresponien a cada taula.

També han comparegut més voluntaris com a testimonis. És el cas de Josep Maria Batalla, que va ser voluntari suplent a la Vall d'en Bas, i que a pesar que no calia perquè el titular es va presentar, es va quedar per ajudar els altres voluntaris.

També el de Manuel Gallart, que va ser voluntari a l'Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter. Gallart ha explicat que va ser coordinador a l'institut, i que tot i que és professor d'un institut de l'Escala, on viu, va anar a Roda de Ter perquè és on tenia l'adreça del DNI, i així podia ser voluntari i també votar.

A preguntes del fiscal, Gallart ha explicat que es va imprimir les instruccions que es va baixar de la pàgina web d'organització del procés participatiu. L'advocat que ha exercit l'acusació popular aquest dijous, Antonio Alberca, li ha preguntat com va saber que seria el coordinador a l'institut, i el testimoni ha explicat que a través d'un correu electrònic. L'advocat ha intentat qüestionar la credibilitat de l'organització del 9-N, i el president del tribunal li ha requerit que es cenyís al procediment.

Els dos últims testimonis al judici han estat dos voluntaris més, David Fernández Aguilera, que va participar el 9-N en el procés participatiu a l'institut Pau Vila de Barcelona, i Joan Vallvé, que va ser conseller d'Agricultura de la Generalitat entre el 1989 i el 1992, i que el 9-N va fer de voluntari a l'institut Severo Ochoa d'Esplugues de Llobregat.

 

♦ Homs diu que el govern espanyol va cometre un "abús de dret" per intentar impedir el 9-N

♦ El judici del 9-N provoca retrets contundents entre govern i oposició al Parlament

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut