Barcelona

L'examen per exercir l'advocacia només es podrà fer en castellà

És el tercer any que es fa aquest examen i el tercer en què no es podrà fer en català, tot i el compromís del Ministeri de Justícia

RedaccióActualitzat

A finals de mes es farà per tercer any la prova d'accés a l'advocacia als graduats en Dret que vulguin exercir. I per tercer any i en contra del que es va anunciar, no es podrà fer en català.

Al·legant motius tècnics, el Ministeri de Justícia va redactar l'examen de l'any passat únicament en castellà i no pas amb les altres llengües oficials, com el català, el basc o el gallec. El País Basc i Catalunya se'n van queixar i el Ministeri es va comprometre, per escrit, a trobar una solució per aquest any que al final no s'ha trobat.

L'advocacia catalana ja ha presentat la seva queixa i el Departament de Justícia ho considera un menyspreu del govern espanyol. El conseller de Justícia, Carles Mundó, acusa el Ministeri de Justícia de falta de voluntat política per no fer- aquí- les proves d'accés a l'advocacia en català.

No ha estat possible i no pas per raons tècniques. I això ha estat admès pel Ministeri. No ha estat possible perquè no els ha donat la gana de fer-ho. Perquè raons per fer-ho n'hi ha; motius per fer-ho, n'hi ha; mitjans per fer-ho, n'hi ha. No s'ha pogut aconseguir per falta de voluntat política.

Mundó a més critica que el Ministeri es va comprometre l'any passat que aquest any es podrien fer en català. El col·legi de l'advocacia de Barcelona considera inacceptable que l'examen no es pugui fer en català i més quan el departament de Justícia s'havia ofert per pagar les despeses de traducció dels textos.


Des de l'Institut d'Estudis Catalans es considera inconstitucional el fet d'excloure el català i el dret civil propi d'aquesta prova.

L'examen es farà el dissabte 27 de febrer a la universitat Politècnica de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut