Brussel·les

L'eurozona aprova el rescat de 78.000 milions d'euros per a Portugal

Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro han aprovat per unanimitat el rescat de Portugal, dotat amb 78.000 milions d'euros, sobre la base d'un programa negociat entre la UE, el Fons Monetari Internacional i les autoritats portugueses. Ara, els ministres estudien què faran amb Grècia, on el crèdit de 110.000 milions d'euros concedit l'any passat no garanteix que l'economia grega pugui començar a sortir del forat l'any que ve.

Actualitzat
Portugal es converteix així en el tercer país de l'eurozona que rep assistència financera després de Grècia (110.000 milions d'euros) i Irlanda (85.000 milions). Dels 78.000 milions d'euros, 52.000 milions corresponen a la UE i, 26.000, a l'FMI, que cobrarà un tipus d'interès pel seu tram d'entre el 4,25% i el 5,25%. El preu que cobrarà la UE no s'ha fet públic però superarà el 5,5%, segons ha anunciat el comissari d'Economia europeu, Olli Rehn.

Paral·lelament, les autoritats portugueses es comprometen a "animar els inversors privats a mantenir la seva exposició global de forma voluntària", segons han anunciat els ministres en un comunicat. Es tracta que els bancs també participin en el rescat, tal com havia exigit Finlàndia, el país que es va resistir més a aquesta assistència financera després de l'ascens en les últimes eleccions del partit populista Veritables Finlandesos.

Com a contrapartida de l'ajuda, Portugal es compromet a aplicar -guanyi qui guanyi les eleccions del 5 de juny- un "dur" programa d'ajustament per rebaixar el dèficit al 3% el 2013. El pla inclou la congelació del sou dels funcionaris fins al 2013, la reducció de les pensions més altes i de les prestacions per desocupació, retallades en sanitat i educació, la disminució del nombre d'ajuntaments, la paralització de grans obres públiques i la privatització d'empreses com les energètiques EDP i REN o l'aerolínia TAP.

Aquest ajustament provocarà una contracció econòmica del 2,2% aquest any i de l'1,8% el 2012, mentre que la taxa d'atur es dispararà fins al 13%. Tot i això, el nivell de deute públic seguirà augmentant fins al 107% del PIB, segons les previsions de primavera de la Comissió. El rescat de Portugal inclou un paquet de 12.000 milions d'euros per recapitalitzar el sector bancari. La UE i l'FMI volen que els bancs portuguesos arribin a un nivell de capital bàsic del 9% a finals d'aquest any, i del 10%, el 2012.

Espanya avalarà 3.247 milions d'euros

L'estat espanyol avalarà al voltant de 3.247 milions d'euros del préstec a Portugal, el 12,49% del total garantit pels estats membres de la UE, segons fonts del Ministeri d'Economia. Es tracta d'una quantitat sensiblement inferior als 5.000 milions que havia estimat inicialment la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut