Brussel·les

L'Eurogrup sobre Grècia no arriba a cap acord i convoca una altra reunió per dissabte

La tercera reunió del ministres de Finances en una setmana no ha servit per desencallar les negociacions amb Atenes

RedaccióActualitzat

Dies de reunions a contrarellotge, però cap acord. L'última ha estat la trobada dels ministres d'Economia i Finances de l'eurozona aquest dijous, que ha acabat també sense cap acord. Grècia i l'Eurogrup s'han tornat a citar dissabte.

A l'arribada a la cimera dels caps d'Estat i de govern, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, s'ha mostrat confiat que, malgrat les dificultats, es podrà arribar a un acord. "Les negociacions sempre estan plenes de desacords i al final acabaran en compromís. Podrem arribar a un compromís que permetrà a Grècia i a Europa superar la crisi", ha explicat Tsipras.

L'optimisme del líder grec no acaba de contagiar ni l'Eurogrup ni la troica. Unes hores abans de la reunió de l'Eurogrup, el primer ministre grec i els màxims representants de les institucions creditores –l'FMI, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu– han acabat una altra reunió sense cap acord. Les institucions han consensuat una sèrie de documents que s'han debatut posteriorment a l'Eurogrup, però, tot i que els documents incorporen alguns aspectes de les propostes gregues, Atenes no els ha acceptat i l'acord no ha estat possible.

La directora de l'FMI, Christine Lagarde, vol més retallades de les pensions i una pujada de l'IVA més generalitzada. Però davant seu continua trobant un Alexis Tsipras que manté la seva posició, segurament també pressionat per l'ala més radical de Syriza. La troica critica també que el pla de Tsipras es basi gairebé exclusivament en una pujada d'impostos i no en retallades de despeses, un fet que podria agreujar la situació. 

Després de l'optimisme de les últimes hores, l'exigència de les institucions creditores perquè Atenes faci més retallades de les pensions i adopti una pujada de l'IVA més generalitzada ha bloquejat l'acord. Els pròxims dies són crucials, perquè el venciment del deute és el 30 de juny.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut