Brussel·les

L'Eurogrup afirma que l'objectiu és mantenir Grècia a l'eurozona i la CE, que el "no" amplia la distància amb els estats membres

La CE: "El 'no' amplia la distància entre Grècia i la resta de membres de l'euro"

RedaccióActualitzat

El vicepresident de la Comissió Europea per l'euro, Valdis Dombrovskis, ha assegurat que el "no" en el referèndum de diumenge amplia la distància entre Grècia i la resta de membres de l'eurozona. La CE pren nota del resultat del referèndum celebrat a Grècia. Respectem l'elecció democràtica del poble grec. El resultat del 'no', desafortunadament, augmenta la distància entre Grècia i els països de l'eurozona. No hi ha una sortida fàcil a aquesta crisi", ha manifestat en roda de premsa.

En qualsevol cas, per Dombrovskis, "l'estabilitat de l'euro no està en qüestió". És més, assegura que la CE i les autoritats de la zona euro "estem disposats a fer tot el que sigui necessari per preservar l'estabilitat financera de l'euro".

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, per la seva banda, ha manifestat que el resultat de la consulta ha complicat les negociacions, però que desitja que Grècia continuï a l'eurozona, com també ho fa el govern hel·lè. En aquest sentit, ha dit: "Mantenir Grècia a l'eurozona continua sent el seu objectiu i el meu." Per Dijsselbloem, les "mesures difícils i les reformes" són "inevitables".

Els ministres de Finances esperen propostes de Grècia

Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona, precisament, esperen poder examinar "noves propostes" del govern grec a la reunió de l'Eurogrup extraordinari que celebraran aquest dimarts a partir d'una de la tarda després del triomf del "no" en el referèndum."Els ministres esperen noves propostes de les autoritats gregues", assegura en un comunicat l'Eurogrup, que farà la primera trobada sense l'exministre de Finances Iannis Varufakis.

L'Eurogrup d'aquest dimarts servirà, doncs, per examinar els possibles escenaris després del rebuig dels grecs a l'última oferta d'acord i també per preparar la cimera informal de caps d'estat i de govern dels països de l'euro, convocada amb caràcter d'urgència a la tarda.

Els països de la zona euro van donar per trencades les negociacions per prorrogar l'anterior rescat quan el primer ministre grec, Alexis Tsipras, va convocar el referèndum fa dues setmanes. Atenes va demanar un nou rescat als creditors europeus de 29.100 milions d'euros per cobrir els venciments de deute en el període 2015-2017 i una reestructuració del deute. Després de la consulta, però, Brussel·les adverteix que qualsevol possibilitat de reprendre les converses passarà per "exigències més dures" per a Grècia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut