Estrasburg

L'Eurocambra torna a censurar enèrgicament l'urbanisme desenfrenat a Espanya

El Parlament Europeu ha tornat a censurar l'urbanisme desenfrenat a l'estat espanyol, en especial al País Valencià i a tota la costa mediterrània. El ple de la cambra ha aprovat una resolució que critica els suposats abusos de la construcció i on s'alerta de la indefensió en què es troben els ciutadans. En la resolució també es denuncia que molts projectes urbanístics tenen efectes desastrosos sobre el medi ambient i que no responen a les necessitats reals de la societat.

Actualitzat

Per 327 vots a favor, 222 en contra o 35 abstencions, el Parlament Europeu ha aprovat una resolució en què expressa la seva "més enèrgica condemna i oposició als macroprojectes d'urbanització" a Espanya i considera, a més, que en molts casos s'han vulnerat "els drets fonamentals de les persones". El text "lamenta profundament" que aquestes pràctiques s'hagin estès a diverses regions espanyoles "especialment al País Valencià i a altres regions de la franja costera mediterrània, però també, per exemple, a la Comunitat de Madrid".

El text recorda que han existit "casos de pràctica de corrupció relacionats amb macroprojectes d'urbanització que han conduït a la detenció i condemna de funcionaris i polítics elegits en les administracions públiques locals". Insisteix que aquests projectes "no responen en absolut a les necessitats reals de les ciutats o pobles afectats, són insostenibles en el pla ambiental i tenen un impacte desastrós en la identitat històrica i cultural de les zones afectades". Igualment, recorda que en alguns municipis s'han aprovat plans urbanístics que més tard han estat declarats il·legals, cosa que comporta que s'hagin d'ensorrar el béns immobiliaris adquirits de bona fe per ciutadans.

Per tot això, el ple de l'Eurocambra "prega" a les autoritats espanyoles i als governs de les comunitats autònomes, "en particular al govern del País Valencià" que "reconeguin el dret legítim de les persones a la seva propietat adquirida legalment i estableixin per llei criteris més precisos per a l'aplicació de l'article 33 de la Constitució Espanyola pel que fa a la utilitat pública i a l'interès social".

Per resoldre conflictes urbanístics, el Parlament Europeu reclama a les institucions locals que creïn comissions d'arbitratge, en què prenguin part els defensors del poble locals i a les quals puguin accedir de manera gratuïta els afectats.

Anar al contingut