Brussel·les

L'Eurocambra passarà pàgina per amagar els símbols franquistes de la Constitució espanyola

L'original de la Constitució espanyola amb símbols franquistes que s'exposa en un passadís del Parlament Europeu continuarà a la vitrina, tot i que no mostrarà més la pàgina en què apareixen l'àguila, el jou i les fletxes i el lema "Una, grande y libre". Fonts parlamentàries del PSOE i el PP han explicat a l'ACN que s'ha pres aquesta decisió després que sortís a la llum que aquest exemplar del 1978 de la Carta Magna espanyola s'exposa a l'Eurocambra des del 1998.

Actualitzat
La presència d'aquesta edició de la Constitució espanyola a la cambra europea incomodava els eurodiputats catalans, i és per això que s'ha decidit no retirar l'exemplar, però sí amagar la simbologia de l'època de la dictadura franquista. Així doncs, molt probablement, i segons les fonts consultades per l'ACN, a partir d'ara l'exemplar es mostrarà obert per la pàgina dels drets i deures fonamentals, que mostren la "realitat democràtica de l'Espanya plural".

D'aquesta edició de la Constitució, només n'hi ha tres exemplars més a banda del de l'Eurocambra, a la Sarsuela, al Senat i al Congrés, on es mostra obert per la disposició final. Eurodiputats populars han considerat "forassenyat i absurd" retirar un original "tan valuós" i han considerat "lògic que ho demanés ERC, "però no el PSOE", formació que en un principi va estar d'acord a retirar l'obra i posteriorment ha acceptat la solució de canviar la pàgina.

L'any 98, el Congrés dels Diputats, presidit llavors pel popular Federico Trillo, va decidir enviar aquesta edició de la Carta Magna amb simbologia franquista a la UE atenent la petició que cada estat membre oferís a l'Eurocambra alguna "obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana".
Anar al contingut