Brussel·les

L'eurocambra conclou que el traçat de l'AVE per Barcelona no vulnera la normativa comunitària

El Parlament Europeu considera que el traçat de l'AVE pel centre de Barcelona no va contra la normativa comunitària. D'aquesta manera, rebutja la petició de la plataforma AVE pel Litoral perquè l'eurocambra instés les autoritats espanyoles a reconsiderar el projecte.

Actualitzat

Els membres de la Comissió de Peticions al Parlament Europeu han escoltat l'exposició d'un funcionari de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, que ha explicat que l'elaboració de l'estudi d'impacte ambiental del projecte del traçat de l'AVE pel centre de Barcelona, actualment en curs, s'ajusta a les normes europees en aquesta matèria.

Després d'escoltar l'opinió de l'executiu comunitari, s'ha donat la paraula als grups. Cap portaveu, però, ha argumentat a favor de mantenir l'expedient obert en contra el projecte. Així doncs, el president de la comissió, el polonès Marcin Libicki, ha donat per tancada la petició feta per la plataforma AVE pel Litoral, que adverteix dels riscos que, al seu parer, té construir el túnel del tren d'alta velocitat pel nucli urbà de Barcelona i reclama que s'estudiïn alternatives.

Des d'aquesta plataforma, però, recorden que encara falta remetre a les institucions de la UE deteminada documentació que, segons diuen, posa de relleu que les administracions implicades no han estudiat de forma adequada les alternatives. El portaveu de la plataforma ha confirmat que en els pròxims dies es farà arribar aquesta documentació a l'eurocambra, la Comissió de la UE i el Defensor del Poble Europeu, i confia aleshores que es reobrirà l'expedient perquè l'actual projecte "posa en perill un miler d'edificis, entre ells la Sagrada Família i la Pedrera".

La plataforma també ha recordat que el 70% del cost de les obres les sufraga el pressupost comunitari i ha demanat que les institucions europees enviïn una missió a Barcelona per estudiar solucions amb les autoritats locals i els veïns afectats.

Anar al contingut