Madrid

L'euro recupera valor i evidencia l'optimisme moderat de les borses europees

Setmana curta però optimista als mercats europeus, que es van prendre el dilluns de vacances. La majoria de borses han pujat una mitjana d'un 1% gràcies a un dels motors habituals: les operacions corporatives. Aquesta bonança ha quedat reflectida en l'euro. La divisa s'ha situat als 1,35 dòlars, el seu màxim en dos anys i mig. La borsa espanyola ha estat l'altra cara de la moneda amb un lleuger descens al voltant del 0,06%. Tot i això l'Ibex va pujar dilluns per sobre dels 15.000 punts, el seu màxim històric.

Actualitzat
Calma i bonança han estat les dues paraules clau de la borsa aquesta setmana. Els augments no han estat espectaculars però sí sostinguts i, juntament amb l’evolució de l’euro, fan palesa la situació positiva que es viu des de principis d’any. De fet, en el que va d’any, Londres ha guanyat un 3,9%, Frankfurt acumula uns ascensos del 9,3, París puja un 4,5 i Madrid guanya un 5,8%.

Les operacions corporatives han animat les sessions a les borses europees, que han guanyat una mitjana d’un 1%, excepte Madrid. Les notícies d'adquisicions d'algunes empreses i els rumors sobre fusions d'altres van contribuir a l’augment de la renda variable d'Europa dimarts, primer dia de negociació borsària als parquets ja que el dilluns els mercats de valors van tancar per festa. Dimarts la companyia francesa Pinault-Printemps-Redoute (PPR) llançava una opa sobre l'alemanya Puma a 330 euros per acció, després d'haver adquirit una participació del 27,14% de la família Herz, fins llavors l’accionista majoritària de la marca esportiva. Les accions de Puma han guanyat aquesta setmana un 17,8%, fins als 341,01 euros.

Dimecres, les borses europees van tancar amb tendències mixtes, gràcies als bons resultats empresarials del fabricant d'alumini nord-americà Alcoa i l'encariment del petroli, però llastrades per les notícies negatives del mercat immobiliari als Estats Units.

Els parquets del vell continent van tancar dijous en terreny negatiu, excepte Londres, que no es va moure, després d'haver presentat una notable tendència a la baixa durant tota la jornada per la caiguda de Wall Street el dia anterior. La decisió del Banc Central Europeu de no tocar els tipus d'interès a la zona euro, que actualment se situen en el 3,75%, no va tenir gaire repercussió en els mercats de valors. On sí que va picar fort va ser en la moneda única. L'euro va arribar a cotes màximes que feia dos anys i mig que no assolia, per sobre dels 1,35 dòlars, per l’anunci del president del BCE, Jean-Claude Trichet, que apujaran el preu del diner de forma moderada al juny i el deixaran en un 4%.

La setmana borsària va acabar amb guanys després d'una negociació tranquil·la i la publicació de les xifres de març de l'Índex de Preus de Productor als Estats Units, que van pujar un 1%.

Descens moderat i màxim històric

La borsa espanyol ha viscut una setmana de contrastos. No ha seguit la tendència europea a l’alça, però va aconseguir superar dilluns els 15.000 punts, el seu màxim històric. L’Ibex-35 ha perdut un 0,06% fins als 14.965, aquesta setmana, però ha tancat amb una nota d'optimisme, gràcies a la dada d'inflació subjacent als Estats Units, que ha permès una jornada d'alces en les borses europees.
Anar al contingut