Madrid

L'euríbor puja per dinovè mes consecutiu i se situa en el 4,251%

Les hipoteques es continuen encarint. L'euríbor, l'índex de referència per valorar els tipus d'interès amb els quals es calculen aquests préstecs, ha pujat el mes d'abril 0,145 punts, i s'ha situat al 4,251%. És la dinovena pujada mensual consecutiva, segons dades de l'Associació Hipotecària Espanyola.

Actualitzat
Nova acceleració de la tendència alcista de l'euríbor, després que al març va registrat una pujada de només 0,012 punts, la menor des que va començar el seu ascens ininterromput a l'octubre del 2005. A falta que el Banc d'Espanya confirmi les dades a mitjans de maig, l'euríbor ha pujat a l'abril 0,145 punts, fins al 4,251%. Fa només un any, a l'abril del 2006, el referent hipotecari per excel·lència era del 3,221%, un 32% menys.

Així, fa un any, la hipoteca mitjana a Espanya pujava, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, a 138.958 euros que, amb un termini d'harmonització de 25 anys i un diferencial del 0,5%, es traduïa en quotes mensuals de 712 euros. Aquest mateix pagament per als que hagin d'afrontar ara la revisió anual del seu préstec s'incrementarà fins als 792 euros. És a dir, que els hipotecats hauran de pagar 80 euros més al mes, que a l'any significa un sobrecàrrec per a les economies familiars de gairebé 1.000 euros.

Si la comparació es remunta a l'octubre del 2005, quan es va iniciar l'actual tendència alcista de l'euríbor, i la hipoteca mitjana era de 127.398 euros i l'índex de referència estava al 2,413%, les quotes mensuals s'incrementaran des dels 598 euros que es pagaven llavors als 726 que s'hauran d'abonar ara si es revisa el préstec. Una diferència que suposa per a les famílies que van comprar la seva casa fa 19 mesos un augment de 128 euros al mes i de 1.536 a l'any.

La raó de les pujades de l'euríbor la trobem en la política monetària que manté el Banc Central Europeu des del desembre del 2005 amb l'objectiu d'intentar controlar la inflació i la massa monetària de la zona euro. En virtut d'aquesta política, el tipus d'interès oficial a la zona euro ha passat del 2 al 3,75% després de set pujades consecutives d'un quart de punt cadascuna.

La majoria dels experts consideren que el BCE aplicarà encara un nou increment d'un quart de punt aquest any, amb la qual cosa situarà els tipus d'interès en el 4%. Alguns no descarten fins i tot una pujada més fins al 4,25%. En opinió dels operadors, el BCE frenarà en aquest punt l'augment dels tipus, cosa que, per tranquil·litat dels hipotecats significaria que a l'euríbor li queda ja pot recorregut a l'alça.
Anar al contingut