L'anàlisi genètica pot determinar si una dona té predisposició per tenir càncer d'ovaris i pot millorar el tractament que ha de fer, per a…
Imatge d'arxiu d'una investigadora en un laboratori
Barcelona

L'estudi genètic, clau per al tractament i la supervivència del càncer d'ovari

Es diagnostiquen cada any 479 nous casos de càncer d'ovari a Catalunya i, quan apareix, té una alta mortalitat, perquè és difícil de detectar.

RedaccióActualitzat

Cada any hi ha 479 nous casos de càncer d'ovari a Catalunya, de mitjana. Es tracta del cinquè tipus de càncer més freqüent en dones, i només el 46,4% de les afectades sobreviuen al cap de 5 anys de la malaltia. No és dels càncers més freqüents -representen el 3,5% de tots els tumors en dones- però, quan apareix, té una alta mortalitat, perquè és difícil de detectar-lo.

Generalment el càncer d'ovari es detecta en estadis avançats, ja que els símptomes que provoca, sovint, es confonen amb altres patologies benignes de l'abdomen. Els estadis avançats tenen un risc elevat de recaiguda i, si la prevenció és clau per a la supervivència de qualsevol tipus de càncer, en el d'ovaris, encara més, perquè l'anàlisi genètica pot determinar si una dona té predisposició a tenir-ne i pot millorar el tractament que ha de fer, per augmentar-ne la supervivència.

També és clau per a la resta de membres de la família, si es conclou que es tracta d'una mutació de tipus hereditària, ja que, així, es poden prendre mesures preventives i evitar el càncer d'ovari o de mama en les dones, i el de pròstata, en els homes.

Un 15-20% són de caràcter hereditari

L'anàlisi genètica de les pacients amb càncer d'ovari ha descobert que, al voltant d'un 15-20% d'aquest tipus de càncers, són causats per mutacions germinals dels gens BRCA1 i BRCA2 i que, per tant, són de caràcter hereditari.

Des de fa un any, l'Institut Català d'Oncologia fa un estudi genètic, a través d'una anàlisi de sang, a totes les pacients diagnosticades de càncer d'ovari, per poder identificar si tenen predisposició genètica per desenvolupar la malaltia, o no. En aquells casos en què es detecta que sí, l'estudi genètic s'ofereix a la resta de familiars. De moment, han fet 150 anàlisis.

Els tractaments del càncer d'ovari

El tractament del càncer d'ovari sempre es fa amb cirurgia i quimioteràpia basada en combinació de fàrmacs. Si es descobreix que la pacient té els gens BRCA1 i BRCA2, se li pot donar un medicament oral de manteniment. Per a aquells familiars que tenen la mutació en els seus gens i poden desenvolupar un càncer d'ovari, se'ls explica quines opcions tenen.

Una d'aquestes opcions, depenent de l'edat i de la situació de la persona, és fer-se controls de seguiment per detectar la malaltia de forma precoç o extirpar els ovaris i trompes, de manera preventiva. També es pot fer una mastectomia o histerectomia, per evitar que puguin arribar a desenvolupar un càncer.

♦Angelina Jolie s'extirpa els ovaris per evitar el càncer♦

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut