Barcelona

L'estudi cromosòmic mundial de Spencer Well mostra l'origen comú de l'espècie humana

Tots els homes i dones del planeta som africans d'origen. Això és el que es desprèn de l'estudi del genetista britànic Spencer Wells. Ell i el seu equip fa anys que recullen mostres del cromosoma "Y" de milers de persones d'arreu del món per arribar a la conclusió que, malgrat el color de la pell, la forma dels ulls o el tipus de cabells, tots venim del mateix lloc.

Actualitzat
Al món, som 6.000 milions de persones, totes diferents, però totes, fonamentalment, iguals. Gestos, expressions, actituds; moltes coses en comú i una, sobretot, que compartim: l'ADN, combinat de milions de maneres. Fa dos anys, un equip internacional d'especialistes en genètica, liderat pel nord-americà Spencer Wells i amb la participació catalana de la Universitat Pompeu Fabra, va començar a recórrer el món agafant mostres d'ADN. L'estudi, anomenat "Projecte genogràfic", ha fet, fins ara, 160.000 anàlisis buscant trets comuns i canvis que permetin establir relació entre els diferents grups humans i, en funció d'aquests canvis detectats, seguir el fil de les migracions humanes fins a un punt d'origen, un tronc comú. Una teoria que, segons Wells, inhabilita definitivament la pretesa divisió entre races humanes.

Segons Wells, l'origen de la humanitat es troba en un petit grup d'uns 2.000 "Homo sapiens" que vivien a la vall del Rift, a l'est d'Àfrica, i que fa uns 60.000 anys van aconseguir dominar el foc i la tècnica de construir armes i utensilis. Aquest salt tecnològic els va permetre sobreviure i, fugint de la sequera, emigrar a la recerca de terres millors. En diferents onades i durant dues mil generacions, la seva llavor es va estendre a tot el món.

Wells, que aquesta tarda explicarà les seves conclusions al CosmoCaixa de Barcelona, ha vingut també per presentar el primer llibre sobre el "Projecte genogràfic". Un llibre on, entre altres coses, queda clar que els catalans, tots els catalans, som d'origen immigrant.

L'estudi no acabarà fins al 2010 i, aleshores, esperen tenir mig milió d'anàlisis d'ADN de tot el món que els permetin completar les seves conclusions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut