Barcelona

L'estoc de pisos nous buits es redueix per primer cop en cinc anys però encara és d'uns 100.000

La Generalitat calcula que a Catalunya hi podria haver gairebé 100.000 pisos que s'han construït en els últims anys i que encara estan per vendre o llogar. La majoria estan en mans dels bancs, i d'altres encara són de promotors immobiliaris o de les administracions públiques. Des del 2007 s'han anat acumulant pisos perquè les ciutats van anar creixent i, segons reconeixen els responsables del sector, es va construir on no hi havia prou demanda d'habitatge. En els últims tres mesos aquest estoc s'ha reduït per primera vegada en cinc anys.

Televisió de CatalunyaActualitzat
El barri de Can Morral, a Abrera, és una zona de nova creació on hi ha molts habitatges que no s'han arribat a vendre.

Laura Jaimes fa un any que hi viu. Ocupa un pis d'un edifici on només hi ha un altre veí, fet que l'ha afectat en aspectes tan quotidians com rebre el correu. Van veure's obligats a posar la bústia a fora perquè quan venia el carter mai trobava ningú que li obrís la porta.

La perspectiva de negoci en aquests indrets on es van planificar barris nous en zones limítrofes de les ciutats també ha quedat tallada. És el cas de l'Imma Mulero, que després de tres anys esperant el local per obrir una cafeteria al barri ara passa les hores amb el bar buit i amb l'esperança que algun dia s'animi.

Un estoc que costa reduir

La Generalitat calcula que hi podria haver gairebé 100.000 habitatges nous buits a Catalunya, malgrat que en els últims tres anys la construcció ha caigut en picat.

El 2006 es van arribar a construir gairebé 130.000 habitatges a Catalunya. Aquest últim any se n'han construït menys de 8.000.

Durant quatre anys s'han estat acumulant pisos, però, per primera vegada, l'últim trimestre de l'any l'estoc dels promotors privats ha baixat.

L'actual panorama

Enric Reyna, que presideix l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, reconeix que s'han equivocat i que es van construir pisos on no hi havia prou demanda.

Els promotors reclamen als bancs que igualin les condicions financeres que ells ofereixen amb els pisos que s'han quedat, i reconeixen que el problema de l'estoc de pisos s'allargarà.

L'accés al crèdit i la incertesa laboral també han frenat moltes operacions de compra.

El govern intenta que s'ocupin amb un lloguer social els més de 3.000 pisos protegits que havia previst vendre. Però, per evitar la situació de sobreestoc global, assegura que cal buscar noves fórmules d'accés a l'habitatge més enllà del lloguer i la compra.

El gran mercat de segones residències


A la zona de la línia de costa catalana és on hi ha més habitatges de nova creació pendents de vendre. Aquí s'hi van aixecar molts edificis que els promotors van calcular que podrien ser segones residències.

Segons l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, de tot l'estoc de pisos acabats i desocupats a Catalunya, més d'un 35% són segones residències construïdes al litoral, i, d'aquestes, on el sobreestoc és més elevat és a la zona del delta de l'Ebre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut