Barcelona

L'Estat redueix a la meitat l'aportació a dependència, Rodalies i polítiques d'ocupació

Al marge dels ingressos derivats del sistema de finançament, o de la disposició de l'Estatut per garantir la inversió en infraestructures, la Generalitat -i la resta de comunitats autònomes-, disposen també d'una altra font d'ingressos. Són les transferències que fa l'Estat per a programes específics; els anomenats recursos finalistes, que serveixen per pagar part de l'aplicació de la llei de dependència, les polítiques d'ocupació o el manteniment de Rodalies.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Els pressupostos que va presentar dimarts passat el ministre d'Hisenda preveuen una important retallada d'aquestes transferències, que es quedaran en la meitat del que tenia previst ingressar la Generalitat aquest 2012. Dels 690 milions d'euros es passaria a uns 340 milions.

Ara, la Conselleria d'Economia està avaluant partida a partida què significa això; i segons els seus primers càlculs, la retallada vol dir reduir en 93 milions d'euros l'aportació als programes de formació i foment de l'ocupació.

També tindrà un impacte en l'aplicació de la llei de la dependència, perquè deixaran d'arribar 40 milions d'euros.

La retallada també es nota en el transport públic; per exemple, la Generalitat disposarà de 40 milions d'euros menys per la xarxa de Rodalies del que havia pressupostat. Una xifra similar deixarà d'estar disponible, en conjunt, per a l'Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona.

A més d'aquestes transferències directes, la part més gran del pastís és la participació de la Generalitat en els impostos d'abast estatals; i aquí, el conseller d'Economia també haurà de refer els números, perquè les previsions de recaptació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, són encara més pessimistes que les del pressupost català.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut