Pla general d'una de les ponències del 21è Fòrum del préssec i la nectarina d'Alcarràs. Imatge del 18 de maig del 2017. (Horitzontal)
Pla general d'una de les ponències del 21è Fòrum del préssec i la nectarina d'Alcarràs. Imatge del 18 de maig del 2017. (Horitzontal)

L'estat espanyol es manté com a primer productor europeu de préssec i nectarina sobretot per l'aposta pel préssec pla

ACN Alcarràs.-Europa recuperarà aquesta campanya el seu potencial productiu en préssec i nectarina, després d'uns darrers anys marcats per la caiguda de la producció com a conseqüència d'afectacions climàtiques generalitzades com ara gelades i pedregades. D'aquesta manera, la producció de préssec i nectarina se situarà enguany entorn de les 3.893.300 tones, un 15% per damunt de la passada campanya, segons les previsions que ha donat a conèixer Afrucat en el marc del 21è Fòrum del préssec i la nectarina d'Alcarràs (Segrià). Per segon any consecutiu, l'estat espanyol es manté com a primer productor europeu, en bona part per l'aposta dels darrers anys en nectarina però sobretot en préssec pla, en aquest cas liderada per Catalunya. La previsió és assolir les 1.513.500 tones, fet que suposa un increment del 9%, mentre a Catalunya s'espera arribar a les 407.020 tones, un 13% més que la darrera campanya. Tot i l'increment de producció previst en el conjunt del vell continent, des d'Afrucat destaquen com a factors positius que podrien contribuir a repuntar els preus una bona qualitat dels fruits, el no solapament de collites entre zones sud-nord i que els productors ja podran comptar amb mesures extraordinàries -que seguiran incloent retirades- en l'inici de la collita.

La producció de préssec i nectarina a Europa recuperarà aquesta campanya el seu potencial productiu, després que afectacions meteorològiques la fessin minvar notablement l'any passat i les darreres campanyes. En aquest sentit, s'estima per enguany un 15% més de collita al vell continent, increment liderat especialment per l'estat espanyol tot i que també creixerà la producció a Itàlia, Gràcia i França, si el temps no ho espatlla durant la campanya de recol·lecció. En concret, a l'estat espanyol es preveu assolir les 1.513.500 tones, un 9% més que la darrera campanya, recuperant així el seu potencial productiu. Per zones productores, Aragó (juntament amb la Rioja i Navarra) se situen en primer lloc dins l'Estat, amb una producció prevista de 555.320 tones (+7%); a Múrcia, de 249.000 tones (+13%); a Extremadura, de 121.600 tones (+10%), mentre al País Valencià la producció serà d'unes 30.100 tones (+2%). En el cas de Catalunya, tal com ja van anunciar dimarts Afrucat i el Departament d'Agricultura, s'estima una producció de 407.020 tones, un 13% per damunt de l'any passat.Per varietats, a l'Estat creix especialment la producció de préssec pla, que se serà en aquesta campanya de 314.250 tones (+12%), seguit per la pavia o préssec groc, que per primera vegada en set anys creixerà i ho farà un 10% (305.000 tones). La nectarina, però, segueix liderant la producció de fruita de pinyol a l'estat espanyol, amb una previsió per aquesta campanya de 585.300 tones (+9%), mentre en el cas del préssec rodó o vermell serà de 308.920 tones (+7%). 15% més de producció al conjunt d'EuropaItàlia espera arribar a produir 1.336.200 tones, un 6% més, tot i que no aconsegueix recuperar el seu potencial per les arrancades dels darrers anys en fruita de pinyol. Destaca l'increment del 53% previst a Grècia, on s'esperen assolir les 829.000 tones, que també recuepera el seu potencial productiu, després d'importants afectacions meteorològiques dels darrers anys. Finalment, a França la producció se situarà entorn de les 214.300 tones, un 3% superior a la campanya passada, després que s'hagin alentit les arrancades generalitzades dels darrers anys. L'estat espanyol i Catalunya, líders en producció de préssec plaSi s'agafen com a referència els darrers 20 anys, però, Europa no ha aconsegueix recuperar el seu potencial productiu que tenia a mitjans dels anys 90, quan s'assolien fàcilment els 4 milions de tones, tot i que la previsió per enguany s'hi aproxima. Segons el director general d'Afrucat, Manel Simon, aquesta davallada respon a la caiguda generalitzada de les plantacions dels darrers 15 anys de préssec groc o pavia i del préssec vermell o rodó. Aquest fet contrasta, però, amb l'increment de plantacions de nectarina dels darrers 15 anys, i sobretot per l'expansió del préssec pla en els últims 7, liderada per l'estat espanyol i dins aquest per Catalunya. L'Estat va apostar per aquest producte d'una forma clara a partir del 2003, a diferència de la resta de països comunitaris, cosa que "els ha fet perdre el cavall de batalla del préssec pla i ara ja és difícil que s'hi posin", segons el director general d'Afrucat. Cert optimisme amb els preus Malgrat l'important increment de producció del 15% a Europa en relació amb la darrera campanya, des d'Afrucat destaquen com a positius tres factors que podrien contribuir a fer repuntar els preus de préssec i nectarina, tot i que caldrà també tenir en compte altres factors com ara les pedregades que es puguin produir i la calor que acabi fent durant l'estiu, ja que com més temperatura més creix el consum de fruita dolça. Per una banda, s'espera al conjunt del continent una fruita de pinyol de bona qualitat i amb una bona mida, ja que, de forma generalitzada, els arbres han tingut les hores mínimes de fred durant l'hivern i una bona temperatura a la primavera, que ha beneficiat la floració. D'altra banda, no es preveu un solapament de collites entre les zones nord i sud dels diferents estats productors i, finalment i per segon any consecutiu, els productors podran iniciar la campanya amb les mesures extraordinàries aprovades per Brussel·les per fer front al veto rus, que tornaran a incloure ajuts per a la retirada de producte del mercat. Sobre aquesta darrera qüestió, Afrucat reclama la necessitat d'incrementar les quotes de retirada previstes. D'altra banda, Simon també ha reivindicat la necessitat de dur a terme accions per tal d'incrementar el consum interior de fruita dolça a l'Estat. L'estat espanyol lidera les exportacions comunitàries de préssec i nectarina L'estat espanyol segueix sent el líder europeu en l'exportació de préssec i nectarina, que representen el 60% del total de la seva producció. Des de l'entrada en vigor del veto rus el 2014, l'Estat s'ha anat posicionant d'una manera més important en el vell continent, prenent terreny així a la resta de productors comunitaris, a la vegada que ha treballat per obrir nous mercats com ara Sud Amèrica o els Emirats Àrabs. Més recentment s'ha començat a exportar al Canadà, mentre a la Xina "s'ha començat a fer alguna cosa" ja que per la distància resulta més complicada l'exportació. Cal recordar que l'estat espanyol és el l'únic que compta amb l'autorització per exportar préssec i nectarina al país asiàtic i, en aquest sentit, Manel Simon s'ha mostrat convençut que el creixement de les exportacions cap a la Xina "serà lent".Creix la producció d'albercoc al conjunt d'EuropaPel que fa a l'albercoc, destaca el creixement generalitzat de plantacions dels darrers anys en aquelles zones europees on és possible el cultiu d'aquesta varietat. Al conjunt del continent la producció se situarà entorn de les 565.600 tones, per damunt de les poc de de 500.000 de la campanya passada. El primer productor comunitari segueix sent Itàlia, mentre l'estat espanyol ocupa el tercer lloc, amb una producció prevista de 102.600 tones. A Catalunya, s'estima una producció per enguany d'unes 8.900 tones.

Anar al contingut