Imatge d'arxiu de l'Estació Espacial Internacional (Foto: NASA)
Imatge d'arxiu de l'Estació Espacial Internacional (Foto: NASA)
Moscou

L'Estació Espacial Internacional, evacuada per la proximitat de brossa espacial

Els sis tripulants de l'Estació Espacial Internacional han hagut de ser evacuats per la proximitat d'escombraries espacials i han hagut de refugiar-se en dues naus russes acoblades a la plataforma de l'estació. Les escombraries, que finalment han passat a 250 metres de la plataforma, van ser detectades massa tard, sense que hi hagués temps per poder fer una maniobra per esquivar-les. Per això, es va ordenar als tripulants de l'Estació Espacial Internacional que es traslladessin a dues naus que es troben amarrades a la plataforma orbital. Un cop passat el perill, s'ha ordenat als tripulants tornar a l'estació.

Actualitzat
Després que la massa de brossa espacial es va detectar massa tard per poder esquivar-la i canviar la trajectòria de la nau, els astronautes han hagut de ser evacuats i traslladats a les dues naus modulars de Soyuz, amarrades a l'estació.

A les 16.00 h de Moscou (les dues del migdia hora d'aquí), es detectaven aquests fragments, que han arribat a passar a uns 250 metres de l'estació sense ocasionar cap problema. Després que la brossa ha sortit de l'òrbita de l'estació, s'ha comunicat a la tripulació que podien tornar a instal·lar-se a l'estació sense cap mena de perill.

En un primer moment, els representants de la Federació Russa, Alexandr Samokutiáyev i Serguei Vólkov, compartien la nau Soyuz TMA-21 amb l'astronauta nord-americà Ronald Garan. El cosmonauta Andrei Borisenko, el membre de la NASA Michael Fossum i l'astronauta japonès Satosi Furukawa ocupaven l'altra nau, que en cas d'emergència podrien ser utilitzades per tornar a la Terra.

Actualment, els experts intenten identificar la procedència del cos espacial que ha estat a punt de col·lidir amb l'estació. Malgrat això, no és la primera vegada que la brossa espacial amenaça la seguretat de la tripulació de l'ISS, ja que el 2009 ja es va haver d'evacuar per un cas similar.
Anar al contingut