L'esquerra i el centredreta pacten el govern de Suècia i deixen fora l'extrema dreta
El primer ministre socialdemòcrata Stefan Löfven (Reuters)

L'esquerra i el centredreta pacten el govern de Suècia i deixen fora l'extrema dreta

El líder del Partit Socialdemòcrata, Stefan Löfven, podria governar quatre anys més en minoria

Actualitzat

El Partit Socialdemòcrata i tres forces de centredreta han confirmat un acord per formar govern a Suècia, després del bloqueig polític resultat de les eleccions legislatives de setembre. D'aquesta manera, es fa un "cordó sanitari" contra el partit d'extrema dreta xenòfoba, anomenat Demòcrates de Suècia, que queda totalment aïllat de la resta de forces polítiques, ja que ningú no ha volgut pactar-hi.

L'acord, que estaria format pels socialistes del primer ministre en funcions, Stefan Löfven, i els seus aliats ecologistes, liberals i centristes, ha de ser ratificat pels òrgans de decisió dels respectius partits, aquest cap de setmana. Així, el proper dilluns 14 de gener, Löfven serà nomenat oficialment com a candidat a la presidència de Suècia i podria governar quatre anys més en minoria.

Notícia relacionada: Esquerra i dreta empaten a Suècia i la ultradreta puja per sota de les previsions


Bloqueig polític després de les eleccions

Les passades eleccions van deixar un empat al Parlament: 144 escons per a l'esquerra, liderada per Löfven, i 143 per a la dreta (conservadors, centristes, liberals i democristians), mentre que el partit d'extrema dreta, Demòcrates de Suècia, va aconseguir 62 escons, convertint-se en la tercera força més votada. Aquesta situació obria dues opcions de govern: la Gran Coalició entre esquerres i dretes moderades o un pacte de la dreta amb l'extrema dreta xenòfoba.

 

El líder del partit d'extrema dreta Demòcrates de Suècia, Jimmie Akesson, durant la tarda d'eleccions el 9 de setembre del 2018

 


Finalment, ningú no ha volgut pactar amb Demòcrates de Suècia i han preferit aliar-se amb Stefan Löfven, tot i les seves diferències. Seria el cas de la líder del Partit Centrista, Annie Lööf, qui ha explicat en una roda de premsa que, tot i haver votat en contra del socialdemòcrata fa un mes al Parlament, ara li donaran suport pels avanços aconseguits els darrers dies:

"No és la nostra solució preferida, però és la millor possible en una situació difícil".

Els quatre partits sumen 167 dels 349 escons del Parlament, per la qual cosa Löfven necessitarà previsiblement que el Partit d'Esquerra, suport extern a l'anterior legislatura, no hi voti en contra.

ARXIVAT A:
Extrema dretaUnió Europea
Anar al contingut