París

L'esquerra francesa arrasa Sarkozy en les regionals i obté el 54% dels vots de la segona volta

La segona volta de les eleccions regionals franceses ha confirmat el pitjor escenari que podia esperar el president Nicolas Sarkozy, ja que el seu partit no ha tingut més remei que acceptar la derrota. Les llistes de l'esquerra han obtingut un avantatge de gairebé 20 punts i han aconseguit el poder en 21 de les 22 regions en disputa. La conservadora UMP del president francès només ha retingut Alsàcia i compensa la pèrdua de l'illa mediterrània amb el territori ultramarí de Reunión, fins ara en mans de l'esquerra. Destaca també el bon resultat del Front Nacional de l'ultradretà Jean-Marie Le Pen, que ha esgarrapat votants al partit de Sarkozy. L'abstenció ha estat alta, però, menor que la setmana passada: un 49%.

Actualitzat
Les forces d'esquerra franceses, que anaven juntes a les urnes, han obtingut un 54% dels vots, mentre que la governant UMP es quedava amb un 36%. La derrota de la dreta s'interpreta com una censura a la política del president francès a mitja legislatura, però queda amortida pel fet que els conservadors mantenen Alsàcia, un dels seus bastions. A les files socialistes, la victòria dóna ànims a una formació marcada per les recents derrotes electorals.

La líder socialista, Martine Aubry, insta Sarkozy a escoltar els electors i a canviar "profundament" de política. Des de la seu del Partit Socialista a París, Aubry ha celebrat la victòria i ha assegurat que recull el suport dels electors amb responsabilitat i que no es perdrà ni un minut més a fer front a "la urgència econòmica, social i mediambiental de França".

El partit del president Sarkozy, Unió per un Moviment Popular, ha reconegut la derrota. El primer ministre francès, François Fillon, creu que la crisi econòmica no els ha ajudat, però també assumeix la seva part de responsabilitat i assegura que els conservadors analitzaran els resultats. També ha subratllat, però, que no és governa un país gran com França "a ritme d'eleccions locals, sinó mantenint el rumb fixat per les eleccions nacionals".

Le Pen torna a trepitjar amb força


Les eleccions regionals també han deixat una altra dada per analitzar: Marine Le Pen, vicepresidenta del dretà Front Nacional, frega el 20% dels sufragis en les regions on s'ha presentat. A escala nacional, el pes del partit fundat per Jean-Marie Le Pen és del 9%.

A la Catalunya Nord, l'actual president de la regió Llenguadoc-Rosselló revalida amb comoditat el seu mandat. Georges Frêche ha obtingut més del 53% dels vots. Cal recordar que Frêche va ser expulsat del Partit Socialista per uns comentaris que van ser titllats de racistes i acudia als comicis sota una altra marca electoral.

La participació en la segona volta de les eleccions regionals -en la primera, diumenge passat, es va registrar una abstenció històrica del 53,6%- ha arribat al 51%.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut