Gernika

L'esquerra abertzale aprofita la celebració de l'Aberri Eguna per reivindicar la seva presència a les eleccions del 22 de maig

El Dia de la Pàtria Basca, l'Aberri Eguna, ha servit a l'esquerra abertzale per demostrar la seva capacitat de mobilització i reivindicar-se com a força política desvinculada d'ETA. L'acció de la justícia espanyola, però, està retallant les possibilitats electorals dels abertzales de cara a les eleccions del 22 de maig. El PNB ha anat enguany per lliure, sense sumar-se a la celebració dels altres partits nacionalistes, i ha reivindicat també el seu caràcter sobiranista. PSE i PP veuen els penebistes temorosos que la presència de Bildu pugui ser perjudicial per als seus interessos.

Actualitzat
Gernika ha estat el punt de trobada de l'esquerra abertzale en aquest Dia de la Pàtria. Milers de persones han respost a la crida de Bildu i s'han manifestat a favor de la independència i l'acostament dels presos d'ETA al País Basc.

Asseguren que veuen "brots verds" a favor d'avançar cap a la sobirania i la nació basca. Oskar Matute, de Bildu, creu que la força de la formació irromprà amb contundència i que està generant grans quantitats d'esperança per tenir una alternativa eficaç a la negació dels drets del poble basc i a la necessitat de construir un món socialment més igualitari.

El PNB treu pit

El PNB ha celebrat el dia del País Basc des de Bilbao reivindicant la seva centralitat de cara a la sobirania i el seu paper de força amb capacitat de visió d'estat. Respecte a l'actualitat basca, ha desitjat que l'esquerra abertzale no vulgui enganyar la societat i que la seva aposta per la via política vagi de debò.

També ha criticat el PP i el PSE, als quals ha acusat de tenir una visió curta i de voler gestionar de forma arbitrària la participació de l'esquerra abertzale a les eleccions.

PSE i PP veuen el PNB nerviós

El portaveu del PSE, José Antonio Pastor, ha definit el d'aquest diumenge com l'Aberri Eguna "de la divisió" en el nacionalisme i també de la "por" del PNB a perdre el vot d'aquest món. Els socialistes denuncien que el PNB està festejant l'electorat més sobiranista per "marcar territori" per si "un nou actor" -en al·lusió a Bildu- li disputa els vots.

En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del PP basc, Leopoldo Barreda, que ha destacat el "nerviosisme" del PNB de cara a les pròximes eleccions del 22 de maig. Segons ell, els nacionalistes advoquen perquè Bildu o Sortu puguin concórrer a les eleccions però ho fan "amb la boca petita".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut