Projecte de com serà en el futur l'espai que ocupa la Model
Projecte de com serà en el futur l'espai que ocupa la Model
Barcelona

Després de lluitar pel tancament de la Model, els veïns temen ara per l'especulació

La Model es transformarà en equipaments i zona verda, però els veïns comencen a veure com es revaloritza la zona i temen que hauran d'anar-se'n del barri

B. Rexach / L. M. GarcíaActualitzat

Quan es va construir la Model, el 1904, la presó era l'extraradi de Barcelona. Ara, més de 100 anys després, aquest recinte de 27.000 metres quadrats deixarà de viure d'esquena a la ciutat. I, sense murs, s'integrarà a la vida urbana.

El pla vigent, que ara s'actualitzarà, preveu mantenir el panòptic central i cinc dels sis braços, on hi haurien d'anar una escola, un espai de memòria, un casal de joves, un centre de dia, una escola bressol i una residència. Tot, envoltat d'una gran zona verda. I al soterrani, un poliesportiu i un pàrquing. Les cel·les, símbol i testimoni d'una època, ja són història.

 

 

 

El tancament de la Model, però, està tenint un efecte pervers per al teixit veïnal. La revalorització del barri l'ha posat en el punt de mira de poderosos fons d'inversió, molts dels quals estrangers, que estan negociant la compra d'edificis sencers amb fins especulatius.

Però per això primer cal fer-ne fora els llogaters, que ara veuen com, a mesura que venç el contracte, els l'apugen fins a quantitats inassumibles o directament no els el renoven. 

Joan Gómez, veí: "Portem 30 anys lluitant perquè es tanqui la Model i se'n vagi del barri i ara els que ens n'hem d'anar som nosaltres. Jo sempre dic que prefereixo tenir els presos de veïns que els fons voltor perquè els fons voltor són els que ens fan fora de casa."

Iman Ammaouri, veïna: "M'han dir textualment 'ves buscant-te la vida que no et renovarem el contracte. Pel bé dels teus fill ves buscant-te un altre lloc."

Per aturar aquesta pressió, les associacions veïnals s'estan multiplicant. La Xarxa d'Habitatge de l'Eixample Esquerra s'ha creat, precisament, per defensar els drets dels llogaters de la zona de la Model, oblidats, asseguren, pel projecte municipal. David Benito és membre d'aquesta xarxa.

"Ens agradaria que l'ajuntament plantegés no només un procés participatiu de què passa dins de l'estructura de la Model, sinó què passa amb els entorns perquè el procés de transformació d'aquest espai en un espai de qualitat per a la ciutat no sigui un espai que ens expropiï i ens expulsi del nostre entorn."

Les entitats reconeixen que el marc legal actual deixa poc marge de maniobra als llogaters; per això en reclamen un de nou que protegeixi els drets dels milers de famílies dels barris més cèntrics de Barcelona, que, si no s'actua,  podrien veure's obligats a deixar casa seva en els pròxims anys.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut