Vitòria

L'església basca s'implica en el procés de pau promocionant de forma més activa i intensa la reconciliació

L'església basca vol aprofitar el procés de pau obert a Euskadi per treballar en assignatures pendents en la societat. De sempre ha tingut un rol destacat, però ara, amb la nova situació creada per les expectatives de pau obertes amb la treva de la banda terrorista, la seva implicació serà més activa. La voluntat de l'Església estarà encaminada a treballar per a la reconciliació, en gestos públics per ajudar a tancar ferides obertes. L'església basca, acusada de vegades d'equidistància, admet que pot haver fet tard davant d'algunes víctimes.

Actualitzat
L'església basca, a través d'equips de base, ja treballa a les tres diòcesis en la reconciliació de la societat basca amb una intensitat fins ara mai vista. A partir del mes de febrer tota aquesta feina es farà visible a través d'actes públics i col·lectius amb els quals l'Església intenta implicar-se activament en el procés de pau obert.

Ángel María Unzueta, vicari general de Bilbao, n'és un dels artífexs. Ell sap que recuperar la convivència és una feina complexa i que no serà acceptada per totes les víctimes. Entre les iniciatives, s'hi inclouen seminaris i pregàries, i no es descarta restituir la dignitat de funerals que en el seu moment es van haver de fer de manera pràcticament clandestina.

L'església basca ja ha fet moviments anteriorment, i s'hi ha pensat reiteradament per a la mediació entre el govern espanyol i ETA. Els gestos públics es van intensificant des del final de la treva del 98. L'actual sintonia entre els tres bisbes bascos és, en aquesta ocasió, la millor eina per comprometre's amb la reparació del patiment.

Pràcticament a totes les esglésies basques s'ha incorporat a les misses i a les pregàries la petició que va fer pública el papa Benet XVI d'orar perquè les expectatives de pau prosperin i que els entrebancs que es presentin es puguin superar.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut