Estocolm

L'escriptora britànica Doris Lessing guanya el Nobel de Literatura

L'Acadèmia Sueca ha concedit el Premi Nobel de Literatura 2007 a l'escriptora britànica Doris Lessing. La novel·lista, que farà 88 anys el 22 d'octubre, va ser guardonada amb el Premi Internacional Catalunya l'any 1999, i amb el Príncep d'Astúries el 2001. La seva carrera està marcada per l'experiència vital a l'Àfrica, on va viure de petita, i la defensa que ha fet de la independència de la dona. La seva obra més coneguda és "El cuaderno dorado"; publicada el 1962, i per la qual va obtenir el Premi Médicis de França a la millor novel·la estrangera

Actualitzat

"Narradora èpica de l'experiència femenina que amb escepticisme, foc i poder visionari ha sabut sotmetre a escrutini una civilització dividida." Amb aquestes paraules ha definit l'Acadèmia la flamant guardonada amb el Nobel de Literatura 2007.

Doris Lessing s'ha assabentat de la notícia pels periodistes que l'esperaven a la porta de casa seva. Un cop li han preguntat com se sentia, ha explicat que no podia estar més emocionat després "d'esperar aquest premi durant trenta anys".

Compromesa amb l'Àfrica i amb les dones

Nascuda l'octubre del 1919 a Kermanshah, a l'aleshores Pèrsia i actualment Iran, i filla d'un oficial britànic, als 6 anys es va traslladar amb la seva família a Zimbabue, on va passar els anys d'infantesa i joventut. L'any 1924 la família es va traslladar a Rhodèsia, l'actual Zimbabue, i es va instal·lar en una granja. La petit Doris va anar a un col·legi de monges i després va estudiar en un institut de secundària de Salisbury fins als 13 anys.

De formació autodidacta a partir de llavors, als 15 anys va fugir de casa i va començar a fer de mainadera per a una família que li va subministrar llibres de política i sociologia.

Es va casar als 19 anys, després de començar a treballar de telefonista. Va tenir dos fills, es va divorciar al cap de 4 anys d'haver-se casat i va entrar en un grup comunista liderat per Gottfried Lessing, amb qui es va casar l'any 1944. Se'n va separar cinc anys després, quan va anar viure al Regne Unit amb el fill que van tenir en comú.

És a partir d'aquí quan va començar l'extensa carrera literària que li ha valgut el reconeixement amb el Nobel.

L'obra de Lessing ha estat sovint autobiogràfica i inspirada en els anys que va viure a l'Àfrica. El xoc entre cultures, la injustícia per la desigualtat entre gent amb diferent color de pell, l'explotació dels africans per part dels colons i el conflicte entre el benestar col·lectiu i la consciència individual són alguns dels temes que ha tractat.

L'obra més coneguda de l'autora és "El cuaderno dorado", publicada el 1962 i per la qual va obtenir el Premi Médicis de França a la millor novel·la estrangera. Aquesta obra va fer de Lessing una icona de la lluita per l'alliberament de la dona durant els anys seixanta i setanta. Altres títols destacats seus són "Un home i dues dones", "Contes africans", "El costum d'estimar" i "Diari d'una bona veïna". També ha publicat una autobiografia en dos volums: "Dins meu" i "Un passeig per l'ombra".

Entre els premis que se li han concedit, destaca també el Premi Internacional Catalunya l'any 1999 i el Príncep d'Astúries el 2001.

Anar al contingut