Barcelona

L'escriptor i poeta Jordi Sarsanedas mor a Barcelona als 82 anys

L'escriptor i poeta Jordi Sarsanedas ha mort a Barcelona als 82 anys, segons que han confirmat fonts pròximes a l'autor. Nascut a Barcelona el 1924, Sarsanedas s'havia llicenciat en Lletres per la universitat francesa de Tolosa, i havia ocupat diversos càrrecs relacionats amb el món de la literatura. El 1994, va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i cinc anys més tard va ser reconegut pel Ministeri de Cultura amb el Premi Nacional de la Crítica en la modalitat de poesia en català per l'obra "Cor meu, el món".

Actualitzat

Jordi Sarsanedas va cursar estudis superiors a França, on va connectar amb la cultura francesa i es va llicenciar en Lletres a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc. Va tornar a Barcelona el 1942 i va donar classes a l'Institut Francès, des d'on va canalitzar inquietuds artístiques i literàries, com la direcció i la interpretació teatrals.

El seu primer llibre va ser de poesia, "A trenc de sorra", l'any 1954 va guanyar el Premi Víctor Català amb el llibre de narracions "Mites" i dos anys més tard va publicar la novel·la "El martell". Amb influències anglosaxones i italianes per les seves estades en aquells països, va escriure "Postals d'Itàlia", poc després d'entrar com a redactor en cap de la revista "Serra d'Or", càrrec que va ocupar fins al 1997, quan va ser elegit president de l'Ateneu Barcelonès.

L'any 1980 va guanyar el premi Josep Pla i l'any 1994 va aplegar la seva poesia en el recull "Fins a un cert punt" i el van guardonar amb el Premi d'Honor de les Lletres catalanes. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, va presidir el Centre Català del PEN, va ser degà de la Institució de les Lletres Catalanes i era membre emèrit de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. L'any 1999 va rebre el Premi de Poesia de la crítica espanyola. Entre altres activitats, també va escriure literatura infantil. El mes de gener havia rebut el Premi Ciutat de Barcelona per l'obra "Una discreta venjança".

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, ha dit en declaracions a Catalunya Informació que Sarsanedas és un home imprescindible en l'evolució de la cultura catalana dels últims anys.

El poeta, narrador i traductor Jordi Sarsanedas era el pare del director de Catalunya Ràdio, Oleguer Sarsanedas.








VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut