Estocolm

L'escriptor britànic d'origen japonès Kazuo Ishiguro és el nou Premi Nobel de Literatura

RedaccióActualitzat

L'escriptor i guionista britànic d'origen japonès Kazuo Ishiguro és el nou Premi Nobel de Literatura. Ho ha anunciat l'Acadèmia Sueca en un acte que, com sempre, s'ha fet un dijous del mes d'octubre.

La secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, Sara Danius, ha dit que han premiat l'estil literari d'Ishiguro perquè aconsegueix "barrejar els de Jane Austen i de Franz Kafka amb una mica de Marcel Proust":

 


L'acadèmia també ha valorat que l'escriptor, "amb novel·les de gran força emocional, ha descobert l'abisme sota el nostre il·lusori sentit de connexió amb el món".

"El que resta del dia", el seu gran èxit

Ishiguro, de 62 anys, va néixer a Nagasaki, però amb 6 anys la seva família va anar a viure al Regne Unit i es va convertir en britànic. Llicenciat en filosofia i filologia anglesa a la Universitat de Kent, el 1980 va completar el màster en escriptura creativa a la universitat d'Ànglia de l'Est, i es va orientar decididament cap a la carrera literària.

Va publicar la seva primera novel·la dos anys més tard, "Una pàl·lida vista dels turons". Aquell mateix any, el 1982, va obtenir la nacionalitat britànica, que li va comportar la pèrdua de la japonesa, ja que el Japó no permet la doble ciutadania.

La seva tercera novel·la, "El que resta del dia", li va comportar el prestigiós Premi Booker al millor llibre de l'any. L'adaptació cinematogràfica que va dirigir James Ivory i protagonitzar Anthony Hopkins i Emma Thompson el va fer mundialment famós.

Només set novel·les en 35 anys i també guionista

No és un escriptor prolífic: en 35 anys només ha escrit set novel·les. "No em deixis mai", una història de ciència-ficció sobre clons destinats a servir de recanvi, també va tenir una adaptació cinematogràfica. La seva última novel·la és "El gegant enterrat", publicada el 2015.

El 2005, Ishiguro va tornar a col·laborar en una pel·lícula de James Ivory, "La comtessa blanca". En aquest cas, però, no es va fer una adaptació d'una novel·la seva, sinó que va ser l'autor del guió. Abans ja havia escrit els guions de tres pel·lícules més.

Com a guanyador del Premi Nobel rebrà un premi de 820.000 euros. L'any passat –recordem-ho– qui va rebre aquest guardó va ser el músic i poeta Bob Dylan.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut