Washington

L'escàndol Wolfowitz marca la primera jornada de l'assemblea del Fons Monetari Internacional

Ha començat a Washington l'assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial, amb el rerefons de l'escàndol que ha esquitxat el president del Banc Mundial, Paul Wolfowitz. Wolfowitz va apujar desmesuradament el sou a la seva companya sentimental i ja ha rebut moltes peticions perquè dimiteixi. Per la seva banda, els països llatinoamericans han demanat avui una reforma de l'FMI perquè hi tinguin més pes els països en vies de desenvolupament.

Actualitzat

Els ministres de diferents països llatinoamericans han destacat que la reforma no hauria d'incloure una redistribució del vot dels països pobres mentre es manté l'àmplia representativitat dels països rics, sinó que s'hauria de fer una nova reforma del poder evitant les distorsions que les diferències de preus provoquen quan es mesuren els diferents nivells de preus. Des dels Estats Units, el secretari del Tresor del govern americà, Henry Paulson, ha demanat accions atrevides per donar més valor als vots de les economies emergents i dinàmiques. Paulson creu que no n'hi ha prou amb petites reformes i aposta per refer el sistema de votació. De fet, ha reiterat que el seu país renunciarà a un augment del seu propi poder de vot que ara li dóna capacitat de veto a les decisions més importants. Una mesura que pressiona a les economies europees, les principals beneficiades pel sistema actual de repartiment de poder creat el 1944.

D'altra banda, el govern xinès s'ha compromès a adoptar gradualment més flexibilitat canviària en una declaració emesa en el marc de les consultes multilaterals realitzades en el Fons Monetari Internacional (FMI). La declaració forma part del primer informe sobre l'avenç d'aquestes converses, presentat aquest dissabte a Washington.

El Brasil se suma al Banc del Sud

Pel que fa als països de l'Amèrica llatina, el Brasil s'incorporarà com a membre fundador del Banc del Sud, segons ha anunciat el ministre brasiler d'Hisenda, Guido Mantega, que ha demanat que la nova institució es vinculi legalment al Mercosur. Fins ara, el Brasil havia dit que analitzava la proposta, impulsada bàsicament pel president veneçolà Hugo Chávez, però Mantega ha fet públic aquest dissabte que els brasilers s'hi incorporaran com a membres de ple dret.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut