Torrelles de Foix. Foto: Àngela Llop.
Torrelles de Foix. Foto: Àngela Llop.

L'escalfament del planeta arriba a la verema

Néstor GómezActualitzat

La verema al Priorat s'ha avançat 10 dies respecte la primera meitat del segle XX

Algunes vegades ja us he comentat que una flor no fa estiu, que tot no pot associar-se directament al canvi climàtic, ni el fenomen el "Niño", ni a la destrucció de la capa d'ozó, però la veritat és que l'evolució de l'inici de la verema al Priorat és un argument prou significatiu sobre l'existència de l'escalfament del planeta.

Us presentem les dades de l'inici de la verema des de 1920 fins ara, 2014, de la Cooperativa Falset Marçà que es troben a l'Arxiu Comarcal del Priorat. Una primera característica és l'aspecte serrat i les grans diferències de l'inici de la verema en anys consecutius, de manera que un any amb verema avançada no implica que l'any següent ho sigui també. Diferents anys, diferent temps, diferent inici de la verema. La segona característica és d'aspecte general, la tendència. Fins als 70, tot i la serra que dibuixa el gràfic, la mitjana de començament de la collita era a finals de setembre. Dins la dècada dels 70 trobem nombrosos anys amb verema tardana. L'any 1977, anomenat any sense estiu, la maduració tan lenta del raïm va fer que es retardés la verema fins a mitjans d'octubre. A partir d'aleshores, l'acceleració de l'escalfament del planeta durant els anys 80 va fer avançar l'inici de la collita fins a mitjans de setembre. Destaca l'any 2003, on 5 mesos amb temperatures superiors a les normals i un estiu extremadament càlid, amb nombrosos rècords i amb intenses onades de calor a Europa que matar milers i milers de persones, la verema es va avançar cap al 10 de setembre, la més primerenca des de 1920.

El comportament de les dades de la cooperativa tenen una gran similitud amb les de les estacions meteorològiques, per si mateixes només ens dóna informació d'un lloc concret, però poder-ho contrastar amb altres cellers d'altres indrets del país seria un reflex molt més sòlid sobre el canvi climàtic a Catalunya, més enllà de les dades meteorològiques.

 

Anar al contingut