Barcelona

Les xurreries de carrer, en perill d'extinció

L'Ajuntament de Barcelona vol recuperar espai públic i per això des de fa anys no en dóna noves llicències; només permet els traspassos de pares a fills

RedaccióActualitzat

En vint anys s'ha reduït de setanta a vint-i-dues el nombre de xurreries que hi ha als carrers de Barcelona. Se n'han tancat dues de cada tres i el principal motiu no és la davallada de vendes, sinó la legislació. El consistori es planteja, ara, canviar la normativa.

És un negoci que, per llei, només pot passar de pares a fills, i quan es jubilen molts no volen fer-se'n  càrrec. El Gremi demana un canvi en la normativa i l'Ajuntament està disposat a escoltar-lo.

Es planteja canviar la normativa per garantir que aquests establiments continuïn si no generen un problema d'espai públic i compleixen les condicions higiènic sanitàries, i fins i tot que en puguin haver més.

Però les obres a la ciutat posen en dubte la continuïtat. Com la Xurre, que fa vint-i-quatre anys que és al costat del Camp Nou i fa dos anys que va estar a punt de desaparèixer amb les obres d'ampliació de la vorera. El Xavier Català hi treballa amb els fills.

"Volien que marxés però al final vam arribar a un acord. Com que la vorera era ample, ens podíem quedar aquí. Abans estava de cara al carrer i ara estic de cul. Però estic bé. La gent pot passar millor i s'hi està bé."

En Xavi ven uns 70 quilos de xurros a la setmana en un punt molt turístic i amb molts visitants els dies de partit. Té molt clar que és un bon negoci i li agradaria que els seus fills el continuessin.

 

 

En canvi, la xurreria de la plaça de Lesseps, que funciona des dels anys vint, quan la Maite Buch es jubili, desapareixerà.

"Al no tenir fills, doncs clar... Perquè podem passar de pares a fills. Però al no tenir-ne, doncs amb mi ja s'acabarà la generació"

 

 

La normativa municipal actual sí que permet que les xurreries mòbils s'instal·lin de manera temporal en determinades fires de la ciutat, com la Fira de Reis de la Gran Via. En Sito Hernández voldria tenir parada fixe.

"Només ens deixen en aquesta època. Ens agradaria muntar fixe en algun lloc o estar més temps per aquí Barcelona, perquè hi ha molt ambient i es treballaria força, però no ens deixen."

 

Fins l'any passat hi havia una xurreria, a la plaça de les Corts, al Carrer Nicaragua, i aquest any ja no hi és. Fins fa dos anys podíem comprar xurros a la de la Montse, a la plaça de Sants, i ara aquí tampoc en venen. La seva família i ella hi van ser durant gairebé 60 anys, però quan es va jubilar els seus fills no van voler continuar a la xurreria.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut