Alguns dels afectats per la talidomida, que tenen malformacions a les extremitats
Alguns dels afectats per la talidomida. (foto:EFE)
Madrid

Les víctimes de la talidomida rebran 20.000 euros per cada punt de minusvalidesa

Més de 50 anys després de la prohibició del medicament, s'ha fet pública la sentència del judici, en què es condemna la farmacèutica Grünenthal a indemnitzar els afectats amb 20.000 euros per cada punt de minusvalidesa. L'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya reclamava 204 milions d'euros.

RedaccióActualitzat

Els afectats per la talidomida a l'estat espanyol finalment cobraran indemnitzacions de la farmacèutica alemanya Grünenthal, que va distribuir el fàrmac que causava greus deformacions als nadons. Més de 50 anys després de la prohibició del medicament, avui s'ha fet pública la sentència del judici. La sentència condemna la farmacèutica alemanya a pagar 20.000 euros per cada punt de minusvalidesa reconegut per l'administració espanyola, i a pagar, també, els interessos legals que se'n derivin.

El jutge, per tant, considera parcialment la demanda presentada per l'Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya, que reclamava 204 milions d'euros d'indemnitzacions per a la farmacèutica Grünenthal, ja que, segons ha estimat el jutge, la farmacèutica alemanya va tenir "un comportament negligent" distribuint la talidomida, coneixent els "efectes nocius" del medicament.

El medicament es va començar a comercialitzar l'any 1957 en països d'arreu del món per alleujar de les nàusees dels tres primers mesos d'embaràs. Va tenir un gran èxit, però no se sabia que podia causar efectes secundaris. Davant l'alt nombre de casos de malformacions en les extremitats, la talidomida es va retirar del mercat a principis dels anys seixanta, però a Espanya es va vendre fins al 1963.

En el sumari es recull el cas de 180 víctimes de la talidomida a l'estat espanyol que van néixer amb greus deformacions a les extremitats a causa d'aquest fàrmac.

 

Anar al contingut