Barcelona

Les víctimes de la catàstrofe de Germanwings reclamen millores en la seguretat aèria

Puigdemont i Rajoy han coincidit en l'acte d'homenatge a les víctimes a l'aeroport del Prat, un any després de la tragèdia

RedaccióActualitzat

Els familiars de les víctimes de la catàstrofe de Germanwings han reclamat millores en la seguretat aèria, un any després de la tragèdia. Carles Puigdemont i Mariano Rajoy han coincidit aquest matí per primer cop des que Puigdemont va ser nomenat president de la Generalitat, fa més de dos mesos. Tots dos han assistit a l'acte d'homenatge a les víctimes de Germanwings a l'aeroport del Prat, amb motiu del primer aniversari d'aquest sinistre. Durant l'homenatge s'ha descobert una placa commemorativa en record de les 150 persones que hi van perdre la vida. L'avió, recordem-ho, el va estavellar el copilot de l'aparell, Andreas Lubitz, als Alps el 24 de març del 2015.

Poc abans de les deu del matí, la comitiva institucional, acompanyada de centenars de familiars de víctimes, ha arribat al lloc de l'homenatge, la Terminal T2 de l'aeroport, davant del mural de Joan Miró. A l'acte hi han assistit diversos representants institucionals i dels partits polítics. Hi són presents, entre d'altres, la ministra de Foment, Ana Pastor; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras.

 

 

Silvia Chaves, presidenta de l'Associació d'Afectats del Vol Germanwings 9525, que ha organitzat l'acte, ha intervingut en primer lloc, per lamentar que aquest homenatge coincideixi amb una "setmana tràgica", després de l'accident d'autocar a Freginals el cap de setmana passat i els atemptats terroristes d'ahir a Brussel·les. Ha retret els errors en les mesures de seguretat i ha demanat que fets com aquest no es tornin a repetir: "Volem que la nostra societat i els nostres governants prenguin consciència de la necessita de vetllar per tots i cadascun de nosaltres."

En la seva intervenció, Carles Puigdemont ha dit que avui és "un dia de memòria, un dia de record" i que "la tristesa" d'aquell dia "no s'ha aixecat, perquè la portarem sempre". Ha apuntat que la placa commemorativa a l'aeroport permetrà que n'hi hagi "un record permanent". I ha subratllat que "a les pitjors hores, a les pitjors tragèdies, surt el millor que té un país. Ho hem vist amb la catàstrofe de fa un any, ho hem vist aquests dies amb l'accident de Freginals, ho estem veient aquestes hores com a conseqüència dels terribles atemptats de Brussel·les". Segons el president de la Generalitat, "la bondat humana s'imposa a la maldat i a la catàstrofe, i tots, professionals, voluntaris, gent corrent, traiem el millor que tenim per acompanyar-vos en el dolor i fer més suportable la tragèdia."

 

 

Mariano Rajoy ha destacat la solidaritat entre administracions i també entre països que hi va haver quan es va estavellar l'avió de Germanwings. El cap del govern espanyol en funcions ha valorat la feina de l'Associació d'Afectats: "L'exemple d'enteresa i de dignitat de totes les famílies troba la seva millor forma d'expressió en una associació que, com aquest acte demostra, treballa sense descans per la memòria dels morts". I ha fet una promesa: "Davant d'aquesta placa, vull reiterar la voluntat del govern de la nació de continuar fent tot l'esforç que estigui al nostre abast per refermar-nos en el nostre compromís de mantenir viu el record dels seus éssers estimats."

Paral·lelament, l'aeroport de Düsseldorf, on havia d'arribar l'avió aquell dia, acull un acte semblant de record i homenatge per part dels familiars de les víctimes alemanyes.

Un acte íntim a Marsella ha recordat les víctimes de Germanwings la vigília del primer aniversari de la tragèdia. La cerimònia s'ha dut a terme amb grans mesures de seguretat. Ha durat una hora i mitja i ha estat multiconfessional, amb representants de les comunitats catòlica, protestant, jueva, musulmana i budista.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut