Pisos en venda a Catalunya
Madrid

Les vendes de pisos pugen un 17,3% per l'impacte de les ajudes fiscals a finals d'any

L'estadística de l'INE es refereix a les operacions que es van tancar a finals d'any, quan es van acabar les ajudes fiscals per a la compra d'una vivenda.

RedaccióActualitzat
Bones xifres en la compravenda de cases al febrer. I és que, segons les xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les vendes han pujat un 17,3% i sumen 35.486 operacions el segon mes de l'any. Ara bé, l'estadística, que s'ha fet a partir de les dades dels registradors de la propietat, es refereixen a les operacions que es van tancar dos mesos abans; és a dir, a finals d'any, just quan es van acabar les ajudes fiscals per a la compra d'una vivenda, però que pel desfasament d'anotacions al registre es tracta d'operacions tancades abans.

Així doncs, les xifres no posen de manifest l'impacte real que van poder tenir al febrer pel final de la deducció per compra de vivenda habitual i l'augment de l'IVA que grava la venda d'immobles nous del 4 al 10%. Per contra, aquestes dades sí que mostren l'"efecte crida" quan es va anunciar que a partir del 31 de desembre del 2012 s'acabarien les ajudes fiscals per a la compra d'una vivenda.

En qualsevol cas, la compravenda de pisos encadena ja tres mesos consecutius a l'alça interanuals. Ara bé, si només es fa referència a les dades mensuals, de gener a febrer, la compravenda de pisos va caure un 10,5% en el segon mes de l'any, la pitjor dada en un mes de febrer dels últims 5 anys.

En l'acumulat dels primers mesos, hi ha un repunt del 18,1% en les operacions de compravenda de vivendes, amb més de 74.000 operacions. Aquest avenç s'ha donat tan en els pisos nous, amb un 18% més i 18.763 operacions, com en els de segona mà, amb un increment del 16,5% i 16.723 operacions.

Catalunya està entre les comunitats on s'han venut més vivendes, amb 4.572 operacions; just per darrere d'Andalusia, amb 7.587 transaccions, i Madrid, amb 5.532, i per davant del País Valencià, amb 4.436 compres. De fet, més del 60% de les compravendes de pisos es van registrar en aquestes quatre comunitats el segon mes de l'any.
Anar al contingut