Madrid

Les vendes de música a l'estat, en el pitjor moment del darrer quart de segle

El nombre de vendes de música a Espanya fa anys que cau ininterrompudament. Aquest any no n'ha estat cap excepció: les dades dels Productors de Música d'Espanya demostren que les vendes han caigut un 30% el primer semestre del 2009 respecte al mateix període de l'any passat. Els nombres negatius es deuen principalment a les pèrdues del mercat en suport físic. El CD ha caigut en un 35% i el DVD en un 28%. Tot i això, destaca positivament l'augment de descàrregues legals: un 68,6% més que en el darrer període.

Actualitzat
Amb les xifres a la mà, Promusicae considera dramàtiques les pèrdues del sector discogràfic espanyol, "a un ritme encara més vertiginós que el que vaticinaven els càlculs més pessimistes". Els productors destaquen que "després de vuit anys consecutius de caigudes en el volum de facturació, el primer semestre del 2009 ha registrat una davallada encara més virulenta". Per ells, això situa la indústria en el "pitjor escenari conegut durant l'últim quart de segle". Parlant clar, la proporció és aquesta: de cada tres discos que s'adquirien a principis de la dècada, l'any passat només se'n comprava un.

"No es prenen mesures per evitar que internet es regeixi per la llei salvatge de l'oest"

Antonio Guisasola, president de Promusicae, ha estat contundent en afirmar que "és una broma" pensar que a Espanya pugui existir un mercat digital comparable al dels països veïns. "França, Alemanya o el Regne Unit tenen un mercat digital en augment perquè els seus governs han pres mesures per impedir que internet es regeixi per la llei salvatge de l'oest i del tot s'hi val. Aquí, en canvi, esperem que el problema ens el resolguin els altres o s'arregli sol, i així ens va", ha declarat Guisasola. 

El president de Promusicae encara ha estat més directe en afirmar, referint-se a les descàrregues il·legals, que "la passivitat de les administracions públiques en aquest assumpte ha fet que es consolidin aquests comportaments socials, repudiats i reprimits en qualsevol dels països de l'entorn".

Més possibilitats de guanyar un Disc d'Or o un Disc de Platí

Veient el trist rumb de la indústria, Promusicae ha decidit rebaixar el nombre de vendes necessàries per rebre el Disc d'Or i de Platí. A partitr d'aquest mes, es concedirà el Disc d'Or a partir dels 30.000 àlbums venuts, en lloc dels 40.000 d'abans. Per tenir un Disc de Platí tampoc no serà necessari vendre 80.000 exemplars, sinó 60.000. A més, aquest no és el primer cop que es rebaixen els requisits: abans del 2005, el d'Or equivalia a 50.000 unitats venudes, i el de Platí, a 100.000.
Anar al contingut